ΚΟΡΦΟΣ-ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ




Ο Κόρφος ανήκει στο Δήμο Σολυγείας, στο νομό Κορίνθου.Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας Τάσος Γριτσόπουλος, είναι το επίνειο του Σοφικού, της έδρας του Δήμου. Πολλοί κάτοικοι του Σοφικού, που ασχολούνταν με το εμπόριο της ρητίνης (το έτος 1886, το Σοφικό παρήγαγε 500.000 οκάδες ρητίνης ετησίως), μετοίκησαν στις ανατολικές ακτές της περιοχής, ώστε να εμπορεύονται ευκολότερα, μέσω της θαλάσσης, το προϊόν που παρήγαγαν. Με το πέρασμα των χρόνων, οι έμποροι αυτοί έμειναν μόνιμα στις παραθαλάσσιες πλαγιές, δημιουργώντας τον Κόρφο, ενώ οι περισσότεροι απόγονοί τους ασχολήθηκαν με τη θάλασσα εν γένει, είτε ως αλιείς, είτε ως Αξιωματικοί του Ναυτικού.
Σε μικρή απόσταση απ’ το χωριό ευρίσκεται ο όρμος της «Σελόντας», όπου ήταν το καταφύγιο του υποβρυχίου «Παπανικολής», του οποίου Πλωτάρχης ήταν ο, εκ μητρός καταγόμενος απ’ το Σοφικό, Μιλτιάδης Ιατρίδης. Ο όρμος της «Σελόντας» είναι το φυσικό σύνορο των περιφερειακών ενοτήτων Κορινθίας και Αργολίδος.

Το Φεβρουάριο του 2017 η καταδυτική ομάδα του Αντώνη Γράφα σε συνεργασία με ντόπιους αλιείς, οργάνωσε και εκτέλεσε σειρά καταδύσεων στο υποθαλάσσιο σπήλαιο του Κόρφου.

Το υποθαλάσσιο σπήλαιο του Κόρφου. 

Περίπου ένα μίλι από την παραλία του Κόρφου, υπάρχει ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο όπου αναβλύζει γλυκό νερό από το εσωτερικό του. Η είσοδος του σπηλαίου εντοπίζεται περίπου στα 4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το μέγιστο βάθος του, είναι περίπου 12 μέτρα, το μήκος του 85 μέτρα, και το πλάτος του 53 μέτρα. Το σπήλαιο μετά την είσοδό του, εκτείνεται δυτικά, όπου και συναντάμε το βαθύτερο τμήμα του. Έχει πολλούς σταλακτητικούς και σταλαγμητικούς σχηματισμούς, απόδειξη πως κάποτε στεκόταν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ένα μικρότερο τμήμα του, εκτείνεται βόρεια αλλά μετά από 60 περίπου μέτρα τελειώνει.Ενα τμήμα του σπηλαίου, διαθέτει αεροθύλακες στην κορυφή, όπου ένας δύτης μπορεί να αναδυθεί και να θαυμάσει τους σχηματισμούς των βράχων. Όπως είναι λογικό, το γλυκό νερό που διαχέεται και αναμειγνύεται μέσα στο θαλασσινό, δημιουργεί τα λεγόμενα Αλλοκλινή (σημείο ανάμειξης υδάτων με διαφορετική σύσταση, όπου η ορατότητα περιορίζεται) τα οποία τα συναντά ο δύτης σε διάφορα σημεία και βάθη. Συχνός επισκέπτης του σπηλαίου είναι η μεσογειακή φώκια του είδους monachus monachus που συναντάται συχνά από τους ντόπιους αλιείς, να κολυμπά στα νερά του κόλπου, ή να αναπαύεται σε παρακείμενη ακτή.
Από τους μόνιμους κάτοικους του Κόρφου, μάθαμε ότι στο παρελθόν παρατήρησαν κάποια ζώα (αμνοερίφια ) να πίνουν νερό από τη θάλασσα. Έτσι λοιπόν συμπέραναν ότι κάπου στην ευρύτερη περιοχή πιθανόν να ανάβλυζε γλυκό νερό.Το 2008 το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) πραγματοποίησε ένα εκτεταμένο ερευνητικό project στην περιοχή του Κόρφου και ειδικότερα στην περιοχή του υποθαλάσσιου σπηλαίου. Όπως μας εξήγησε τηλεφωνικά ο κ. Χρήστος Τσαμπάρης ( Δρ. Φυσικός ΕΜΠ και Ερευνητής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ), η μελέτη, αποσκοπούσε στην διερεύνηση του κατά πόσο ήταν εφικτή η αξιοποίηση του υπόγειου γλυκού νερού που εκβάλει στην παράκτια ζώνη. Έπειτα από μια σειρά καταδύσεων και αφού εξετάστηκαν τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων, διαπιστώθηκε πως το νερό είχε αλατότητα 20 mg/L (θαλασσινό νερό 40 mg/L). Λόγω της υψηλής αλατότητας του νερού και το αντίστοιχα υψηλό κόστος αφαλάτωσης, εγκαταλείφθηκε κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης των υδάτων. Τα μέλη της τότε ερευνητικής αποστολής ήταν οι Κύριοι, Παπαθανασίου Ευάγγελος (Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ,Τσαμπάρης Χρήστος ( Δρ. Φυσικός ΕΜΠ και Ερευνητής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ), Κατσαρός Κώστας( Πιλότος βαθυσκάφους “ΘΕΤΙΣ” και χειριστής ROV), Στασινός Βασίλης (δύτης) και Ίσαρης Ιωάννης (Ωκεανογράφος και συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών).



@@@@@@@@@@@@@@@

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Έγκριση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες

18-1-2012





Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος Κορινθίων ζητώντας την ακύρωση της υπ' αριθ. 31711/4.11.2011 απόφασης της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, με την οποία εγκρίθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και η συναφής στρατηγική μελέτη περιβαλοντικών επιπτώσεων.

Όπως είναι γνωστό ο Δήμος διαθέτει μεγάλη σε έκταση ακτογραμμή στα γεωγραφικά του όρια με έντονη την ανάπτυξη της δραστηριότητας των ιχθυοκαλλιεργειών.
Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους ζητείται η ακύρωση της υπουργικής απόφασης είναι οι εξής:

-Πρώτον, η μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας έγκρισης του σχετικού χωροταξικού, καθώς δεν εκδόθηκε ποτέ προηγουμένως αιτιολογημένη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο χωροταξικό.

-Δεύτερον, η παραβίαση της αρχής της αμεροληψίας, καθώς ένα από τα μέλη της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής, που είναι υπεύθυνος στον τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, διατηρεί η οικογένειά του μεγάλη επιχείρηση Ιχθυοκαλλιεργειών.

-Τρίτον, η λανθασμένη επιλογή τεχνικών προσέγγισης του θέματος, που δεν έγιναν με τους κανόνες της επιστήμης. Δεν επιλέχθηκε δηλαδή ένα μοντέλο χωροταξικής οργάνωσης με σκοπό τον ορθολογικό σχεδιασμό του χώρου, αλλά ένα μοντέλο ανάπτυξης που ανορθόδοξα τελικά επιτρέπει την ίδρυση, κατά προτεραιότητα κιόλας, δραστηριότητας ιχθυοκαλλιεργειών σε όλο σχεδόν τον Ελλαδικό παράκτιο χώρο.

-Τέταρτον, οι έντονες συγκρούσεις της συγκεκριμένης δραστηριότητας, στις προτεινόμενες περιοχές χωροθέτησης και ανάπτυξης της, σε βάρος άλλων χρήσεων και δραστηριοτήτων εκεί, κυρίως σε βάρος του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς και η αγνόηση της ανάγκης προστασίας περιοχών με ιδιαίτερη ευαισθησία, ως προς το φυσικό περιβάλλον.

Η υπόθεση ανατέθηκε από το Δήμο λόγω της ιδιαιτερότητάς της στο δικηγόρο Αθηνών και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Μάριο Χαϊνταρλή, ειδικό σε θέματα δικαίου χωροταξίας και περιβάλλοντος.


Από το γραφείο τύπου

------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΡΙΖΑ: Θα ακυρωθεί η πραξικοπηματική και παράνομη ΚΥΑ για το «Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών»;



10/01/2012
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


Θέμα: Θα ακυρωθεί η πραξικοπηματική και παράνομη ΚΥΑ για το «Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών»;

Δεν υπάρχει περιοχή της ελληνικής επικράτειας που να έχουν εγκατασταθεί επιχειρηματικές δραστηριότητες υδατοκαλλιέργειας και να μην έχουν προκληθεί σοβαρότατες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Είναι τόσο οξύ και τόσο σοβαρό το πρόβλημα όπου πλέον έχει συγκροτηθεί «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» στην οποία συμμετέχουν Δήμοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία αλιέων, σύλλογοι και άλλες ομάδες πολιτών. Οι κινήσεις αυτές συνοδεύονται από μαζικές κινητοποιήσεις και από εξαιρετικά τεκμηριωμένες εκθέσεις και παρεμβάσεις ειδικών επιστημόνων. Πρόσφατη και χαρακτηριστική τέτοια κινητοποίηση είναι αυτή που οργανώθηκε μόλις προχθές, την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, στην Αίγινα με ημερίδα της «Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αίγινας κατά των Ιχθυοκαλλιεργειών».
Κοινό και επίκαιρο αίτημα στο οποίο συναντιόνται όλες οι κινητοποιήσεις είναι η άμεση ακύρωση της πραξικοπηματικής και κατ’ ουσία παράνομης ΚΥΑ του «Ειδικού Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Μετά τη γενική κατακραυγή πως μπορεί η Κυβέρνηση να επιμένει στη ισχύ της πραξικοπηματικής και παράνομης ΚΥΑ;
2. Σκοπεύει να οργανώσει ένα πραγματικά σοβαρό επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο για το θέμα ώστε να μην οδηγηθούν περιοχές ιστορικές υψηλού φυσικού κάλλους στην καταστροφή;



Ο ερωτών βουλευτής


Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά και Νησιών

----------------------------------------------------------------------------------
«Παράνομο και αντισυνταγματικό»το ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες.
25-11-2011
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ 98 ΦΟΡΕΙΣ, 23 ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Την άμεση απόσυρση του «παράνομου» και «αντισυνταγματικού», όπως το χαρακτήρισαν, ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες ζήτησε χθες η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών, που θίγονται από την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών.

«Η κοινή υπουργική απόφαση καταπολεμάει τον τουρισμό», είπε χθες ο υφυπουργός Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος Τη διακήρυξη απόσυρσης υπέγραψε ακόμη και ο νέος υφυπουργός Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος, ο οποίος στάθηκε αμήχανος μπροστά στο ακροατήριο, όταν τα μέλη της συντονιστικής αναφέρθηκαν στον υπουργό Π. Γερουλάνο και στο γεγονός ότι η σύζυγός του εμφανίζεται ως διευθύνουσα σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών.
Με γραπτές τους δηλώσεις -κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής- η Ουρανία Κλουτσινιώτη, αρχιτέκτονας-μηχανικός, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ), αλλά και το αναπληρωματικό μέλος του ΕΣΧΣΑΑ, Πάρης Φούντας, πολιτικός μηχανικός Τ.Ε., εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από το ΕΣΧΣΑΑ διότι ουδέποτε γνωμοδότησαν και ουδέποτε ψήφισαν το ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες.


Κατά του ειδικού χωροταξικού σχεδίου υπέγραψαν, πέρα από τους 98 φορείς και τους 23 δήμους που θίγονται άμεσα, βουλευτές όλων των κομμάτων (Κώστας Μαρκόπουλος Ν.Δ., Θοδωρής Δρίτσας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Καρύδης ΠΑΣΟΚ, Ευαγ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) και πολιτικά στελέχη.


35.000 οικογένειες
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, από την πλευρά των ψαράδων επισημάνθηκε ότι θίγονται άμεσα 35.000 οικογένειες που στηρίζουν το εισόδημά τους στην αλιεία, ενώ τονίστηκε ότι μόνο στον Αμβρακικό οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα. Τονίστηκε όμως και το γεγονός ότι θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ελήφθησαν υπόψη, όπως θα έπρεπε.
«Η προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη δικαιοσύνη» είναι τα επόμενα βήματά μας, είπε ο Κυριάκος Γεωργίου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν νοείται υπουργός, ο οποίος έχει άμεσα συμφέροντα, να υπογράφει κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να καταλάβω πως άλλοι έχουν την ευθιξία και παραιτούνται και ο υπουργός Τουρισμού παραμένει στη θέση του και κάνει παιχνίδι... Είμαστε υπέρ των επενδύσεων που ωφελούν τους πολίτες και γίνονται με ηθικό και όχι με ανήθικο πολιτικό τρόπο».

«Να τεθεί σε νέα βάση με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κοινή υπουργική απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης, κοινής λογικής και κοινωνικής πολιτικής. Δεν έχουν γίνει περιβαλλοντικές μελέτες και μετρήσεις», επισήμανε στην «Ε» ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας «Περιβός», Μάρκος Ακύλας, ο οποίος τόνισε ότι με τις δύο παραιτήσεις που έγιναν γνωστές ανοίγει περισσότερο ο δρόμος για τη νομική οδό. «Θα πρέπει να τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει οι κάτοικοι των περιοχών να αναλάβουν δράση και να υπερασπιστούν τους τόπους τους», κατέληξε ο ίδιος.
-----------------------------
Αδειάζει τον Γερουλάνο ο υφυπουργός του για την ΚΥΑ των υδατοκαλλιεργειών
24-11-2011
Διαστάσεις μείζονος πολιτικού ζητήματος έχει αρχίσει να παίρνει το θέμα της Κ.Υ.Α για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού βρίσκεται πλέον σε πλήρη αντιστοίχηση, με τον Υφυπουργό κ. Πέτρο Αλεβιζάτο, να ζητά την άμεση κατάργηση ΚΥΑ που φέρει την υπογραφή του Υπουργού κ. Γερουλάνου -που σημειωτέον έχει οικογενειακά οικονομικά συμφέροντα από τις ιχθυοκαλλιέργειες – και να θέτει υπό έλεγχο τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την υπογραφή της.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Αλεβιζάτος μαζί με τον τέως υπουργό τουρισμού κ. Μαρκόπουλο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων των περιοχών που βλάπτονται από την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, βρέθηκαν χτες στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ, όπου η Συντονιστική Επιτροπή παραχώρησε συνέντευξη τύπου σχετικά με την «σούπερ ΚΥΑ» που υπογράφτηκε από 8 Υπουργός και έγινε και ΦΕΚ στις 4 Νοέμβρη -ήμερα της ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- και μαζί με τους φορείς υπέγραψαν το αίτημα για άμεση κατάργησή της.

Η Συντονιστική, και χτες, κατήγγειλε τη διαδικασία που μόνο περιθώρια για ερωτηματικά και οργή στην κοινωνία αφήνει, ενώ επεσήμανε ότι και την ουσία της η ΚΥΑ παρακάμπτει, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών του χώρου των ιχθυοκαλλιεργειών, τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, προβλέποντας τη δημιουργία βιομηχανικών πάρκων ψαριών σε τουριστικές περιοχές, ακυρώνοντας την προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Οι 80 φορείς- μέλη της Συντονιστικής από τις περιοχές της χώρας που βλάπτονται από τον τρόπο με τον οποίο η ΚΥΑ επιδιώκει να αναπτύξει τις υδατοκαλλιέργειες αποφάσισαν να στραφούν νομικά κατά της ΚΥΑ με προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ θα καταθέσουν μηνύσεις και κατά των 8 Υπουργών που την συνυπέγραψαν.
Επίσης, δεν θα αφήσει έξω από το αίτημά της για απόδοση δικαιοσύνης, νομιμότητας και διαφάνειας το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, που σημειωτέον «συνεδρίασε», χωρίς όμως να συνεδριάσει, στις 4 Νοεμβρίου το πρωί γιατί έπρεπε μέχρι το βράδυ και πριν την ψηφοφορία στη Βουλή η σπουδή των κυρίων Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνου και λοιπών υπουργών του ΠΑΣΟΚ να έχει και ΦΕΚ.
από: http://karystiapress.gr
-----------------------------------
 Συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου ζητά η ΚΕΔΕ για το θέμα του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες.

 
----------------------------------


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΑ ΓΙΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

syntonistikiepitropi@yahoo.gr

Αθήνα 19.11.2011
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΡΟΣ:
ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ
ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Κυρίες και κύριοι,

Όπως οφείλετε να γνωρίζετε, στις 4.11.2011 εγκρίθηκε με πραξικοπηματικό τρόπο από τους Υπουργούς κ. κ. Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκη, Καστανίδη, Βενιζέλο, Χρυσοχοϊδη, Ραγκούση, Σκανδαλίδη και Γερουλάνο, η ΚΥΑ του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες» (ΦΕΚ Β 2505/2011), η οποία προβλέπει την αναπτυξιακή και περιβαλλοντική καταστροφή των περιοχών μας – και περιοχών σας.
Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας, στην οποία έως σήμερα μετέχουν 23 Δήμοι και 72 φορείς από τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, ώρα 19.00, συγκαλεί κατεπείγουσα σύσκεψη στο ξενοδοχείο Κάραβελ, για την ανατροπή της ΚΥΑ. Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν δύο μεριές: όσοι αγωνίζονται για τη σωτηρία των περιοχών μας και όσοι είναι συνυπεύθυνοι για την καταστροφή αυτή.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την παρουσία όλων σας στην σύσκεψη αυτή και ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να μπείτε μπροστά στον αγώνα μας, ώστε να αποσυρθεί άμεσα η επίμαχη ΚΥΑ.

Με την βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας,
Η Διοικούσα Επιτροπή:


1. Αράβανης Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Λευκάδας

2. Γκάτζιος Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Επιδαύρου

3. Καμιζής Δημήτριος, Δήμαρχος Ερμιονίδας

4. Μανώλης Νικόλαος, Δήμαρχος Καρυστίας

5. Κουτσόργιος Δημήτριος, Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδος

6. Γεωργίου Κυριάκος, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Αγώνα Δήμου Καρυστίας

7. Δημητριάδης Ιωάννης, Επικεφαλής Παράταξης Μείζονος Μειοψηφίας

Δήμου Πόρου, Πρόεδρος Συλλόγου Πρωτοβουλία - Πόρος

8.Νάννου Ισιδώρα, Επικεφαλής Παράταξης Ελάσσονος ΜειοψηφίαςΔήμου Σαλαμίνας

9. Ψάχος Γεώργιος, Πρόεδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών καιΟικοπεδούχων Σκορπονερίου, Βοιωτίας

Τα μέλη:


1. Δήμος Αγαθονησίου

2. Δήμος Επιδαύρου

3. Δήμος Ερμιονίδας

4. Δήμος Ιθάκης

5. Δήμος Καλύμνου

6. Δήμος Καρυστίας

7. Δήμος Κεφαλλονιάς

8. Δήμος Κορινθίων

9. Δήμος Λειψών

10. Δήμος Λέρου

11. Δήμος Λευκάδας

12. Δήμος Λοκρών

13. Δήμος Μεγανησίου

14. Δήμος Μεγαρέων

15. Δήμος Ναυπλιέων

16. Δήμος Ξηρομέρου

17. Δήμος Οινουσσών

18. Δήμος Πύλου – Νέστορος

19. Δήμος Σαλαμίνας

20. Δήμος Σύμης

21. Δήμος Τροιζηνίας

22. Δήμος Χάλκης

23. Δήμος Χαλκιδέων

24. Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Κόρφου Δήμου Κορινθίων

25. Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου

26. Περιφερειακή Παράταξη «Αυτοδιοικητικό κίνημα Στερεάς Ελλάδας»

27. Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Σαλαμίνας ( Ι.Δ.Ε.Σ)

28. Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αλλαγή Πορείας»

29. Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Τροιζηνίας - «Αλλάζουμε τα Μέθανα και την Τροιζηνία»

30. Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αγώνας Επιβίωσης - Πόρος»

31. Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Σαλαμίνας «Κοντά στο Δημότη»

32. Παράταξη ελάσσονος μειοψηφίας Δήμου Σαλαμίνας, «Κοινωνική Συμμαχία για τη Σαλαμίνα του αύριο»

33. Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας «Ενεργοί Πολίτες Μεγάρων & Νέας Περάμου»

34. Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδος

35. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας & Ηλείας (Δυτικής Ελλάδος)

36. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ιονίων Νήσων

37. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Μακεδονίας και Θράκης

38. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας

39. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Θεσσαλίας

40. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Πελοποννήσου

41. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου

42. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

43. Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης

44. Ομοσπονδία Εξωραϊστικών – Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας

45. Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λέρου

46. Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων Μαλεσίνας «Ο Αγιος Νικόλαος»

47. Αγροτικός – Αλιευτικός Σύλλογος Πολιχνίτου Λέσβου

48. Αγροτοαλιευτικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

49. Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων Αρχαίας Επιδαύρου «ο Άγιος Νικόλαος»

50. Σύλλογος Αλιέων Τολού

51. Αναπτυξιακό Κέντρο Οινουσσών Αιγαίου

52. Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού

53. Σύλλογος Τουριστικών και Συναφών Επαγγελμάτων Επιδαύρου

54. Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου

55. Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεολόγου Μαλεσίνας

56. Ομοσπονδία ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Αργοσαρωνικού

57. Σύλλογος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Πόρου-Γαλατά, Τροιζηνίας

58. Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Μεθάνων, Τροιζηνίας

59. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Ιθάκης

60. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Αργοστολίου

61. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Παλλίκης

62. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Λειβαθούς

63. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Σάμης

64. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Ερισού

65. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Πυλάρου

66. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Ελειού Προννών

67. Σύλλογος Συνιδιοκτητών Έκτασης Κρίπεζας Ν. Επιδαύρου «Φύση και Πνεύμα Επιδαύρου»

68. Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικιστών και Οικοπεδούχων Σκορπονερίου, Βοιωτίας

69. Σύλλογος Οικιστών και Οικοπεδούχων ΟΣΜΑΕΣ Μαλεσίνας «Η Νέα Αλαία»

70. Οικιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Πόρτο Λάφια»

71. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφικού Κορινθίας, «Αμόνι»

72. Εξωραϊστικός, Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού

73. Εξωραϊστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιας

74. Εξωραϊστικός & Αθλητικομορφωτικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου Μεθάνων,
«Η Αρσινόη»

75. Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοντογουράτων Κεφαλλονιάς, «ο Άγιος Παντελεήμωνας»

76. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκάδας, Χίου

77. Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος και Προστασίας του Οικοσυστήματος της νήσου Πόρος – «Πρωτοβουλία – Πόρος»


78. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας - Κόλπος Αταλάντης-Θεολόγου -Λιβανατών

79. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας, «η Γαία»

80. Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Στύρων «Η ΑΙΓΙΛΙΑ»

81. Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας

82. Σύλλογος Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου Τροιζηνίας

83. Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού

84. Κίνηση Πολιτών Κόλπος Αργοστολίου – S.O.S.

85. Συντονιστικός Φορέας Προστασίας Υγροτόπου Βουρκαρι Μεγάρων

86. Κίνηση Δράσης Πολιτών Σαλαμίνας Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α

87. Ένωση Πολιτών Δημοτικής Περιφέρειας Ασίνης

88. Λέσχη Συνδαιτυμόνων και φίλων Καρυστίας «Το στέκι των δειπνοσοφιστών»

89. Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κόρφου και Φίλων, Κορινθίας

90. Ναυτικός Όμιλος Αταλάντης

91. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκάλας Αταλάντης

92. Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλάμου Λευκάδας

93. Πανκαστιωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Καστός»

94. Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Επιδαύρου

95. Πολιτιστικός – Φιλοπεριβαλλοντικός Σύνδεσμος Ρισιανών «Η Αστερίς»

---------------------------------





«Σε δίχτυα συμφερόντων οι ιχθυοκαλλιέργειες»

19-11-2011


ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

«Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει;». Υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης και στενό συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου καταγγέλλουν ανοιχτά πλέον, σε ό,τι αφορά το ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, που επιτρέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων-μαμούθ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Η ιστορία παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε την παραίτησή του ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ), Λουδοβίκος Βασενχόφεν, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, αλλά δεν έγινε δεκτή. Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφει ως πρώτος τη τάξει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά τη συνυπογράφει μάλιστα και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Η σύζυγος
Συμπτωματικό; Το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Ιχθυοκαλλιεργειών, Κυριάκος Γεωργίου, δεν θεωρεί τυχαίο ότι η Λιβανέζα σύζυγος Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.kefish.gr, διευθύνουσα σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση «Κεφαλονιά Fisheries».

Ηδη από τις 30 Σεπτεμβρίου 2011, σε συνεδρίαση της Βουλής ο βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Μαρκόπουλος, είχε καταγγείλει ότι τη μελέτη την πλήρωσε, επειδή δεν είχε χρήματα το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Ενωση Ιχθυοκαλλιεργητών! «Μήπως βάλαμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα;», είχε διερωτηθεί.

Με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε», για την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες, ο βουλευτής Κ. Μαρκόπουλος τονίζει: «Η αλληλουχία υπογραφής και δημοσίευσης την ίδια μέρα παραβιάζει κατάφωρα κανόνες διαφάνειας, πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας και δείχνει ότι περισσότερο τους ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, παρά η ουσία της ορθολογικής ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών. Θυσίασαν δεκάδες άκρως τουριστικές περιοχές, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους. Και προς μεγάλη μου έκπληξη, το υπογράφει και ο υπουργός Τουρισμού αυτό!».

Στο πόδι οι κάτοικοι

Εξαλλοι πάντως είναι γενικά οι κάτοικοι στην Καρυστία Ευβοίας διότι, όπως σημειώνουν, κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι την περιοχή τους και πάνε να χωροθετήσουν εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών-μαμούθ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος το διέψευσε χθες, σημειώνοντας ότι ο Ευβοϊκός είναι σχεδόν κορεσμένος για νέες μονάδες.
Ευθέως κατηγορεί τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, ότι είναι πίσω από την ιστορία του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, ο κ. Γεωργίου. «Η συγκεκριμένη ΚΥΑ σημαίνει καταστροφή της περιοχής μας (Καρυστία Ευβοίας). Δίνει την ευκαιρία να αδειοδοτηθούν μονάδες-τέρατα, οι οποίες κανένα καλό δεν θα προσφέρουν στον τόπο, απεναντίας θα διώξουν όλον τον κόσμο. Η περιοχή μας, που είναι δίπλα στην Αθήνα, είχε χαρακτηριστεί β' παραθεριστική κατοικία. Ομως, διαπιστώσαμε ξαφνικά ότι αυτό δεν ισχύει. Σ' ένα πρωινό ανέτρεψαν τα πάντα... Πώς βρέθηκαν τόσοι υπουργοί και υπέγραψαν και την ίδια μέρα δημοσιεύθηκε και σε ΦΕΚ; Χαίρομαι που είμαι πολίτης ενός κράτους, με τέτοιες διαστημικές ταχύτητες...», τονίζει.

Κατά τον κ. Γεωργίου: «Γνωρίζουμε ότι οι Ιχθυοκαλλιέργειες Κεφαλονιάς ανήκουν στον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, του οποίου οι άδειες είχαν ανασταλεί και τον έκαιγε το χωροταξικό. Η σύζυγός του, στο διάστημα που είναι υπουργός ο κ. Γερουλάνος είναι και μέλος του Συνδέσμου Θαλασσοκαλλιεργητών Ελλάδος και διευθύνουσα σύμβουλος των Ιχθυοκαλλιεργειών Κεφαλονιάς. Πώς γίνεται ο σύζυγος να συνυπογράφει το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες; Τυχαίο; Δεν νομίζω. Θέλουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη και γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Λουδοβίκος Βασενχόφεν».

Ο Γιάννης Τσιφόρος, γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, που είναι μέλος του ΕΣΧΣΑΑ, τηρεί αποστάσεις απ'όλα αυτά: «Οι υδατοκαλλιέργειες είναι πραγματικά ένας από τους πιο σημαντικούς αναπτυξιακούς και εξωστρεφείς κλάδους της αγροτικής οικονομίας κι οπωσδήποτε πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξή του, αφού η Ελλάδα έχει μια ηγετική θέση στην παγκόσμια εξαγωγή προϊόντων υδατοκαλλιεργειών. Κατέχει το 54% της παγκόσμιας αγοράς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι υδατοκαλλιέργειες δεν πρέπει να σεβαστούν απόλυτα το περιβάλλον και να τηρούν όλα τα αναγκαία προστατευτικά μέσα, για τη διαφύλαξή του. Σ' αυτό πρέπει να συμβάλει το εθνικό σχέδιο χωροθέτησης των υδατοκαλλιεργειών, χωρίς μισόλογα και σκιές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει βαρύνοντα λόγο και πρέπει η θέση να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν κι όχι εκ των υστέρων».

«Πραξικόπημα»

«Θεωρώ ότι είναι πραξικόπημα αυτό που έγινε στην περιοχή μας», λέει ο δήμαρχος Καρυστίας Ευβοίας, Νίκος Μανώλης. «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Εμείς είμαστε αρνητικοί με τις ενέργειες που γίνονται χωρίς τη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Περνούν όλα εν κρυπτώ, χωρίς τη γνώμη τη δική μας. Το θεωρούμε αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο. Στη δική μας περίπτωση, η περιοχή είχε χαρακτηριστεί τουριστική, παραθεριστική ζώνη β' κατοικίας. Παρ' όλ' αυτά οι μελέτες, που έχουν παρουσιάσει με ψευδή στοιχεία, χωροθετούν μια τεράστια περιοχή για εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών. Εμείς έχουμε τέσσερις μονάδες στο δήμο μας και θεωρούμε πως είναι υπεραρκετές».

Ο δήμαρχος Καρυστίας σημειώνει πως «με το νέο χωροταξικό μπορεί άνετα να έρθουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες ή και ξένα συμφέροντα να εγκαταστήσουν την ιχθυοκαλλιέργειά τους, δηλαδή ιχθυοκαλλιέργειες-τέρατα, σε μια κλειστή θαλάσσια περιοχή, όπως το Μαρμάρι. Δεν θέλουμε καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την υποβάθμιση γενικά της περιοχής μας, με μηδενισμό της αξίας γης, αφού υπάρχουν οικόπεδα που προσφέρονται για την ανέγερση κατοικιών κ.ά. Μια υπέροχη περιοχή αυτή τη στιγμή, αν εφαρμοστεί η ΚΥΑ, πια καταστρέφεται. Εμείς θα το θέσουμε στην ΚΕΔΕ. Δεν θα επιτρέψουμε να έρθει ούτε μια μονάδα παραπάνω απ' αυτές που υπάρχουν. Θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Η τοπική κοινωνία είναι μαζί μας, έχουμε καΐκια μεγάλα, που τα κλουβιά θα τα τραβήξουν να τα πάνε στην Τουρκία».




annio@enet.gr

----------------------------


Δίνουν τροφή για μαμούθ ιχθυοκαλλιέργειες
19-11-2011
-----------------------------
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ


Εγκαταστάσεις-μαμούθ ιχθυοκαλλιεργειών αφήνει περιθώριο ν' αναπτυχθούν σε έκταση έως 100 στρεμμάτων, και μάλιστα χωρίς περιορισμό δυναμικότητας για την ιχθυοφόρτιση, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες, που υπογράφτηκε ουσιαστικά στο παρά 5' της λήξης της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ηκοινή υπουργική απόφαση θέτει φραγμούς και βάζει μια σειρά από κανόνες στο χωροταξικό μπάχαλο που επικρατεί στα ελληνικά νερά. Ομως, με δεδομένη την κυβερνητική πρεμούρα για επενδύσεις τύπου fast-track, αφήνει πεδίο δόξης λαμπρόν να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις-τέρατα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση των ελληνικών υδάτινων οικοσυστημάτων.

Η Ελλάδα είναι Νο1 παραγωγός χώρα παγκοσμίως σε τσιπούρα και λαβράκι, ενώ αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής των χωρών της Μεσογείου! Πρωταθλήτρια σε παραγωγή ψαριών ιχθυοτροφείου έρχεται η Αιτωλοακαρνανία, ακολουθεί η Θεσπρωτία και έπεται η Αργολίδα. Οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα κατά 70%-80% και αποτελούν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς πόρους της χώρας μας, μολονότι επί Γ.Α. Παπανδρέου η Γενική Διεύθυνση Αλιείας περιφερόταν από υπουργείο σε υπουργείο, μολονότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων του Δημοσίου, η ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και η Ν.Δ. έχουν ζητήσει επανειλημμένα να επανέλθει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι τα προγράμματα έχουν βαλτώσει.

Για έναν απ' τους πιο αισιόδοξους τομείς της οικονομίας μας, το παράδοξο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν καθοριστεί οργανωμένες ζώνες ιχθυοκαλλιέργειας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ασάφειες στο καθεστώς αδειοδότησης, οι ιχθυοκαλλιεργητές να έρχονται σχεδόν μόνιμα σε διένεξη με τους ψαράδες και τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς, να δημιουργεί όπου θέλει ο καθένας τη μονάδα του ή ν' αναμένει στο ακουστικό του για να την αδειοδοτήσουν, κι άλλα ελληνικά και μη εξαιρετέα. Με κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Αρ.Φ. 2505 τ.Β. 4-11-2011), χωροθετούνται τελικά υδατοκαλλιεργητικές ζώνες, στις οποίες μπορούν να ιδρύονται, να λειτουργούν ή να επεκτείνονται υπό προϋποθέσεις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, οστρακοκαλλιεργειών και ιχθυογεννητικοί σταθμοί. Σ' αυτές προβλέπεται η συγκρότηση νομικών προσώπων με την επωνυμία Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Οπως επισημαίνεται, οι ΠΟΑΥ θα λειτουργούν συμβουλευτικά στους παραγωγούς και γνωμοδοτικά προς τους περιφερειάρχες της αποκεντρωμένης διοίκησης για την αδειοδότηση ή όχι νέων μονάδων, εφόσον κάποιες περιοχές κριθούν κορεσμένες κ.ά. Μελέτες για τη συγκρότηση ΠΟΑΥ έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε περιοχές όπου υπάρχουν οργανωμένες υδατοκαλλιέργειες: Αμβρακικός, λιμνοθάλασσα Σαγιάδας-Καλαμά Θεσπρωτίας, Θερμαϊκός, Μαλλιακός-Βόρειος Ευβοϊκός, Νότιος Ευβοϊκός, Ιόνια Νησιά (Ιθάκη, Λευκάδα, Κέρκυρα), Πελοπόννησος, Εχινάδες Νήσοι Αιτωλοακαρνανίας, Αττική (Κακιά Σκάλα, Μέθανα και Σαλαμίνα, Πόρος, Υδρα), Βόρειο Αιγαίο (Χίος, Οινούσσες, Ψαρά, Λέσβος), Νότιο Αιγαίο (Κάλυμνος, Λέρος, Λειψοί, Αγαθονήσι, Χάλκη, Σύμη, Νερονήσι, Στρογγύλη κ.ά.).

Με την απόφαση προβλέπονται και καθορίζονται:

* Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΑΥ), με εξαίρεση τη ζώνη Ε, ενώ για τη δημιουργία νέων περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών προβλέπονται μελέτες διερεύνησης από το υπουργείο Ανάπτυξης.

* Θεσμοθετούνται Περιοχές Ατυπης Συγκέντρωσης Μονάδων (ΠΑΣΜ) και περιοχές στις οποίες μπορούν να μεταβούν μεμονωμένοι ιχθυοκαλλιεργητές και ν' αναπτυχθούν έως 5 μονάδες.

* Για χωροθέτηση μεμονωμένης μονάδας προβλέπεται έκταση έως 40 στρεμμάτων για ιχθυοκαλλιέργειες ή έως 20 στρεμμάτων για οστρακοκαλλιέργειες, εφόσον δεν είναι η περιοχή ενταγμένη σε ειδικό καθεστώς προστασίας.

* Υπάρχουν περιοχές που θεωρούνται κορεσμένες για την εγκατάσταση νέων υδατοκαλλιεργειών ή προβλέπεται αναστολή αδειών νέων μονάδων, ώσπου να διευθετηθούν χωροταξικά οι τωρινές: Λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας, Αταλάντη-Λάρυμνα, Μώλος (Μπούκα Σπερχειού, Αγία Τριάδα), Αργολίδα (Ορμος Βουρλιά, νησί Πλατεία), Κορινθία (Σοφικό, Σελόντας), νησιά Εχινάδες Αιτωλοακαρνανίας, Αμβρακικός, νησί Πάτροκλος Αττικής, Πόρος, Τρίκερι Υδρας.
Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
annio@enet.gr


-----------

Τα ιχθυοτροφεία- τέρατα ξεσηκώνουν δημάρχους, αλιείς
19-11-2011



«ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ» ΚΑΙ «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ * ΤΑ 100 ΣΤΡΕΜΜ. ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ

«Πραξικόπημα» χαρακτηρίζει, με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Δήμος Σαλαμίνας τη θεσμοθέτηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα ιχθυοτροφεία. Καλεί, δε, προσωπικά τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και τους 8 βουλευτές της β'περιφέρειας Πειραιά να παρέμβουν άμεσα και να στρατευθούν στην ανάκλησή της, ειδάλλως θα θεωρηθούν συνυπεύθυνοι για την καταστροφή των περιοχών της νότιας Σαλαμίνας.

Οπως σημειώνεται στο κείμενο, που υπογράφει ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής: «Ενώ η κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας περίμενε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η απερχόμενη κυβέρνηση δημοσίευσε το ΦΕΚ 2505/2011, σύμφωνα με το οποίο η καταστροφική για τη νότια πλευρά της Σαλαμίνας Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει εγκριθεί από τις 4/11/2011!». Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «η διυπουργική επιτροπή συνεδρίασε, μελέτησε κι ενέκρινε το περιεχόμενο της ΚΥΑ, μέσα σε μόνο μια ημέρα, ενώ αποδεδειγμένα το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας δεν ολοκλήρωσε τις εργασίες του και δεν εξέφρασε γνώμη».

Κάθοδος στην Αθήνα

Πληροφορίες ανέφεραν πως ήδη κυοφορείται την ερχόμενη εβδομάδα κάθοδος δημάρχων και αλιέων στην Αθήνα εξαιτίας του χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες από διάφορα σημεία της χώρας.

«Σκάνδαλο· μπροστά στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου μοιάζει παιχνιδάκι», χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η όλη διαδικασία, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, αναφερόμενος στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο παρά 5' της λήξης της κυβέρνησης Παπανδρέου για τη χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών.

Η Ελένη Μήλιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζει: «Η χωροθέτηση έπρεπε να γίνει, γιατί μέχρι τώρα οι μονάδες είχαν μόνο σημειακή χωροθέτηση, αλλά δεν είχαν χωροθετηθεί σε ζώνες. Μεγάλο μέρος του κλάδου των ιχθυολόγων, όμως, είχε εξαρχής διατυπώσει επιφυλάξεις σε διάφορα επί μέρους θέματα, τα οποία δεν εισακούστηκαν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Ο κ. Δημητριάδης είναι μέλος στην εννιαμελή διοικούσα επιτροπή της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής ενάντια στο Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, που αριθμεί πάνω από 90 φορείς-μέλη, μεταξύ των οποίων δήμοι, σύλλογοι, σωματεία.

«Από την αρχή, από τον τρόπο εκπόνησης της μελέτης για τη δημιουργία του χωροταξικού σχεδίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες μέχρι την υπογραφή της ΚΥΑ, συναντάμε παντού εξυπηρέτηση και διαπλοκή συμφερόντων, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αδιαφανείς διαδικασίες. Η μελέτη του σχεδίου χρηματοδοτήθηκε από τις ίδιες τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας. Ενας εκ των βασικών μελετητών είναι ο σημερινός ειδικός σύμβουλος του υπουργού Τουρισμού του κ. Γερουλάνου. Το σχέδιο προτού υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εγκρίθηκε από το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (!), αντιπρόεδρος του οποίου ήταν η σύζυγος του κ. Γερουλάνου και τελικά ο υπουργός Πολιτισμού το υπέγραψε... Το σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης υδατοκαλλιεργειών σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές της χώρας και τη δημιουργία 100 περίπου βιομηχανικών ζωνών αποκλειστικής χρήσης με τη μορφή Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ)».

«Βιολογικά» συμφέροντα

Οπως λέει η κ. Μήλιου, «ο ενδοιασμός μας και ως επιτροπής ιχθυολόγων του ΓΕΩΤΕΕ ήταν πώς θα γίνει ο έλεγχος πια σε επίπεδο ζώνης. Πώς θα κριθεί η "φέρουσα ικανότητα", δηλαδή η δυναμικότητα και τα χαρακτηριστικά συνολικά της ζώνης, και ποιος θα φέρει την ευθύνη αυτών των πραγμάτων. Το νομοσχέδιο, ενώ έχει προβλέψει πολλά πράγματα, δεν περιέχει προβλέψεις για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Κάποια πράγματα έχουν τεθεί και λίγο αυθαίρετα, διότι δεν έχουν βασιστεί σε συγκεκριμένες μελέτες (π.χ. απόσταση μεταξύ μονάδων). Κάθε υδάτινη περιοχή έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρέπει να μελετηθούν ξεχωριστά η "φέρουσα ικανότητα", οι αποστάσεις και κάποιες άλλες περιβαλλοντικές παράμετροι.

Προξενεί πάντως εντύπωση πως για τη βιολογική υδατοκαλλιέργεια στο ειδικό χωροταξικό αυξάνεται η έκταση και κατ' επέκτασιν η δυναμικότητα σε 100 στρέμματα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η συμβατική υδατοκαλλιέργεια στην Ελλάδα προβλέπει ακριβώς την ίδια ιχθυοπυκνότητα με αυτήν της βιολογικής, σύμφωνα με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό κανονισμό. Πόσοι έχουν άραγε μονάδες βιολογικής υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα;».

Σύμφωνα πάντως με την ιστοσελίδα www.kefish.gr, στην οποία μας παρέπεμψε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Ιχθυοκαλλιεργειών, Κυριάκος Γεωργίου, στην οικογενειακή επιχείρηση Γερουλάνου, στην οποία η σύζυγος Λάρα Μπαράζι είναι διευθύνουσα σύμβουλος, περιλαμβάνονται και βιολογικές υδατοκαλλιέργειες.

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πηγές, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι επιχειρήσεις με βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα.

Η Θεσπρωτία είναι μία από τις περιοχές που έχουν έντονη δραστηριότητα στις ιχθυοκαλλιέργειες, κυρίως στη βόρεια πλευρά της στη Λωρίδα Σαγιάδας, αλλά και σε κάποια σημεία του ποταμού Καλαμά.

«Ο όρος για τα 100 στρέμματα πρέπει ν' απορριφθεί και για λόγους αντικειμενικούς και για λόγους ηθικής τάξης», τονίζει ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιώργος Κάτσινος. «Στη Θεσπρωτία έχουμε επαγγελματικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μικρομεσαίου μεγέθους, οικογενειακές.

Αντικειμενικά δεν μπορούν να γίνουν ιχθυοκαλλιέργειες σε μεγάλη έκταση και πολιτικά διαφωνώ με την ανάπτυξη τέτοιου είδους μονάδων», λέει ο κ. Κάτσινος.

Κατά τον κ. Δημητριάδη, «αυτό που ζητούσαμε αλλά δεν εισακούστηκε ήταν να είναι δεσμευτική η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επιλογή των χώρων εγκατάστασης και να προηγηθεί γενικό χωροταξικό σχέδιο του παράκτιου χώρου, το οποίο θα κατοχύρωνε και όλες τις χρήσεις, όπως ο τουρισμός και η αλιεία, καθώς και τις προστατευόμενες περιοχές. Ισως το πιο σκανδαλώδες στοιχείο στη συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι ότι οι 8 υπουργοί που την υπέγραψαν έλαβαν υπ' όψιν την υπ'αριθμόν 26/4-11-11, γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας. Ωστόσο, τέτοια γνωμοδότηση ποτέ δεν υπήρχε και γι' αυτόν το λόγο ο πρόεδρος του συμβουλίου υπέβαλε την παραίτησή του. Είναι αυταπόδεικτο ότι τουλάχιστον έχει συντελεστεί το ποινικό αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε επίπεδο υπουργού ή υπουργών».
Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

----------------------------
Υπογράφηκε η χωροθέτηση των ιχθυοτροφείων...απο Σιφουνάκη-Παπακωνσταντίνου .
16-11-2011






Ο παραγκωνισμός της γνωμοδότησης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού επί του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες» οδήγησε την Τετάρτη στην παραίτηση του προέδρου του, ομότιμου καθηγητή κ. Λ. Βασενχόβεν.

Το Συμβούλιο είχε ιδρυθεί το 1999 με σκοπό να εκφράζει επιστημονική γνώμη για τα χωροταξικά σχέδια και τη χωροταξική πολιτική της χώρας. Για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες όμως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επέλεξε να το παρακάμψει και να συντάξει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση πριν καν το Εθνικό Συμβούλιο ολοκληρώσει τη διαδικασία διατύπωσης γνώμης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 4 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα είχε κατατεθεί από τον κ. Βασεχόβεν στο ΥΠΕΚΑ το πρακτικό των συνεδριάσεων του Συμβουλίου και η καταγραφή των απόψεων των μελών του για το Ειδικό Πλαίσιο, καθώς οι συνεδριάσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί και δεν υπήρχε γνωμοδότηση. Για το λόγο αυτό, χθες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπέβαλλε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις - Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm, Greenpeace και WWF Ελλάς - το Εθνικό Συμβούλιο είχε επανειλημμένα στο παρελθόν δεχθεί ανοίκειες πιέσεις από πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για αλλοίωση της γνώμης των μελών του σε «καυτά» χωροταξικά σχέδια, όπως αυτό για τον τουρισμό. «Τέτοια όμως κατάφωρη αγνόησή του, η οποία δημιουργεί ζητήματα νομιμότητας της όλης διαδικασίας, συμβαίνει πρώτη φορά», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» καταγγέλλει σε όλους τους τόνους ότι η υπογραφή της εν λόγω ΚΥΑ αποτελεί ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, τόσο για λόγους διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας.

Όπως αναφέρουν το Ειδικό Πλαίσιο επιμένει στη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών σε θέσεις ακατάλληλες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Καταγγέλλουν ότι «κατοχυρώνει την προτεραιότητα της υδατοκαλλιέργειας στην παράκτια ζώνη της χώρας έναντι όλων των άλλων χρήσεων. Επιτρέπει την ανάπτυξη νέων και παλιών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας 40 στρεμμάτων και απεριόριστης παραγωγής ανά 5 χιλιόμετρα σε όλες τις ακτές της Ελλάδας, ενώ σε περίπου 100 επιλεγμένες περιοχές θεσπίζει τεράστιες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ)».

Απο το ΒΗΜΑ
-------------------------




Παρεμβάσεις της Κίνησης Πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο....




Πραγματοποιήθηκε στις 26/10/11 συνεδρίαση του Δ.Σ του δήμου Κορινθίων χωρίς την παρουσία ΜΜΕ στο μεγαλύτερο μέρος αυτής.

Η Κίνηση Πολιτών προ ημερησίας διάταξης έθιξε τρία σοβαρά θέματα:
1ον. Αφού εξέφρασε την ανησυχία της μπροστά στην επίθεση, λαίλαπα της κυβέρνησης προς όλες τις κοινωνικές τάξεις, ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να παραχωρήσει ιδιόκτητο χώρο του Δήμου ή να καλύψει το ενοίκιο για τη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου και μόνιμου χώρου για την διεξαγωγή ανταλλακτικού παζαριού. Ήδη η ομάδα κοινωνικής πολιτικής της Κίνησης Πολιτών και άλλοι συνδημότες μας είναι πρόθυμοι να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Η Δημοτική Αρχή δήλωσε πως ήδη δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση και ζήτησε από την Κίνηση συνάντηση για να ακούσει τις προτάσεις της.
2ον. Επισημάναμε επίσης, τον κίνδυνο της αλόγιστης επέκτασης των ιχθυοτροφείων στη θαλάσσια περιοχή της Σολυγείας (δείτε προηγούμενη τοποθέτηση της Κίνησης Πολιτών εδώ) μετά την οριστική συμφωνία Μανιάτη - Σηφουνάκη ότι στην Αργολίδα δεν θα γίνει επέκταση άλλων ιχθυοτροφείων. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μ. Χατζής επιβεβαίωσε αυτόν τον κίνδυνο. Από τον διάλογο που ακολούθησε εκφράστηκε η πολιτική βούληση να υπάρξει εγρήγορση λόγω της ταχύτητας με την οποία τα αρμόδια υπουργεία μεθοδεύουν την επέκτασή τους.
3ον. Εκφράσαμε τέλος την ανησυχία μας όσον αφορά την εργασιακή εφεδρεία που απειλεί τους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Ζητήσαμε απο την Δημοτική Αρχή να καταθέσει ψήφισμα κατά των απολύσεων, όπως ακριβώς έπραξε η Δημοτική Αρχή Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν εισακουστήκαμε και φυσικά θα επανέλθουμε.

Σοφία Δασκαλοπούλου

----------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ !




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ 
ΠΡΟΓΡ/ΣΜΟΥ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 
Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Ναύπλιο, 25 -10-2011 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Με την υπ’ αρίθ. 5280/2010/28-07-2011 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου με τα παρακάτω στοιχεία: 

Ονομασία – Είδος έργου : "Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων για την λειτουργία πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσιων Μεσογειακών Ιχθύων , ετήσιας δυναμικότητας 1.080 τόνων , σε θαλάσσια έκταση 25 στρεμμάτων , στη θέση <<Νοτιοανατολικά Ακρωτηρίου Τραχήλι >>, Νέας Επιδαύρου , Δήμου Επιδαύρου , Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδος ,( σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 121570/1866/12-6-2009 Κοινή Εγκύκλιο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και ΥΠ.Α.Α.Τ.) 

Φορέας υλοποίησης του έργου: 'ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Α.Ε. 

α Αρμόδια σε θέματα περιβάλλοντος Υπηρεσία: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛ/ΣΟΥ , ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΙΟΝΙΟΥ- ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΕΛ/ΣΟΥ 

Αρμόδια υπηρεσία για την παροχή στοιχείων: ΤΜΗΜΑ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 

α Εφημερίδα δημοσίευσης της ανακοίνωσης:ΑΡΓΟΛΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗ 






Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 


α.α ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΕΙΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ 


ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ



--------------------------------------------------------------

Για δεύτερη φορά αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για τις υδατοκαλλιέργειες.

25-10-2011

Για δεύτερη φορά αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για τις υδατοκαλλιέργειες από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού το οποίο συνεδρίαζε τη Δευτέρα στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ στην Αμαλιάδος.

Το Συμβούλιο επρόκειτο να εκδώσει απόφαση γνωμοδότησης επί του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες». Ωστόσο, όπως συνέβη και κατά την πρώτη του συνεδρίαση, στις 6 Οκτωβρίου, η παρέμβαση της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» οδήγησε τη συζήτηση σε αδιέξοδο και θα επαναληφθεί.


Στη συνεδρίαση δεν είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι δήμων και επαγγελματιών αλιέων. Μέλη όμως της Συντονιστικής _ δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Αλιέων _ κατάφεραν να ανέβουν στη αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο και να παραβρεθούν στη συζήτηση, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό τους από τις διαδικασίες διαμόρφωσης και θεσμοθέτησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών και απαιτώντας την άμεση απόσυρσή του.

«Γίναμε μάρτυρες της ομολογίας των συντελεστών που διαμόρφωσαν το Χωροταξικό Πλαίσιο ότι η θεσμοθέτησή του γίνεται χωρίς να έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις της πολυετούς δραστηριότητας των υδατοκαλλιεργειών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με κεντρικό γνώμονα τη διευκόλυνση του κλάδου», λέει ο κ. Γιάννης Δημητριάδης, εκπροσωπώντας τη Συντονιστική. Και προσθέτει: «Σύμφωνα με το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, η υδατοκαλλιεργητική αξιοποίηση δεν θα απαγορεύεται σχεδόν πουθενά». Ο κ. Δημητριάδης χαρακτηρίζει το ειδικό πλαίσιο αντιεπιστημονικό: «Πρόκειται για ένα μονόπλευρο μπίζνες πλαν για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών. Γι΄ αυτό οι φορείς των περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας κάνουμε έκκληση στον υπουργό Τουρισμού να προστατεύσει τη βαριά βιομηχανία του ελληνικού τουρισμού, τον ήλιο και τη θάλασσα», επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης.

Σύμφωνα με τις προθεσμίες που έχει θέσει η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκειμένου να μην επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα μας θα πρέπει έως τις 31/12/2011 να έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του ειδικού πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες.
-----------------------------------------------------------

Πετράκος: Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών πρέπει να αποσυρθεί


22-10-2011

Ένα ενδιαφέρων απόσπασμα απο την ομιλία του περιφερειακού συμβούλου και επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ στο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα: «Περιβάλλον και αειφορία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου», όπου κάνει και αναφορά στο θέμα των ιχθυοτροφείων της Α6 ζώνης.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τα λόγια συνεπώς και του κ. Τατούλη και της ηγεσίας του κατ’ όνομα πλέον ΥΠΕΚΑ, ότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, είναι ψευδεπίγραφα και υποκριτικά. Διότι δεν συμβαδίζει σε καμιά περίπτωση η προστασία του περιβάλλοντος:

1) Με την αδειοδότηση επικίνδυνων βιομηχανιών αποθήκευσης χημικών και κυρίως στυρενίου, όπως αποφασίστηκε στο Σουσάκι Κορινθίας. Αν ήθελε η κα Καραβασίλη και ο κ. Τατούλης θα έπρεπε να πάνε να ελέγξουν αν λειτουργεί σωστά η μητρική της «Σουσάκι Α.Ε.» η «Σουλφούρ» που παράγει χημικά λιπάσματα. Αν λειτουργούν σωστά όλες οι γειτονικές βιομηχανίες. Αν έπρεπε να δοθούν νέες άδειες για επέκταση των εγκαταστάσεων της «Μότορ όιλ». Αν πάνω απ’ όλα είναι σωστά τα στοιχεία της Μ.Π.Ε. ή υπάρχουν πολλά ανακριβή στοιχεία σε αυτή όπως καταγγέλλουν φορείς και πολίτες της περιοχής. Θεωρούμε απαράδεκτη την προσβολή και συκοφαντία που έκανε η κα Καραβασίλη στους αγωνιζόμενους πολίτες των Αγ. Θεοδώρων, ότι δήθεν είναι ενεργούμενοι άλλων εταιρειών.

Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να ανακληθεί η άδεια και να γίνει η νέα Μ.Π.Ε. από ανεξάρτητη αρχή, π.χ. από Πανεπιστήμιο.

2) Με τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Ευρώτα, ο οποίος ρυπαίνεται από τη χρόνια αδιαφορία των αρχών και τα οικονομικά συμφέροντα. Είναι απαράδεκτο να λέει ουσιαστικά το Υπουργείο Υποδομών ότι ο Ευρώτας είναι ρέμα. Τονίζουμε ότι ο Ευρώτας μπορεί να αποτελέσει πηγή ζωής και ανάπτυξης της Λακωνίας. Θα πάρει η Περιφέρεια αποτελεσματικά μέτρα τώρα, για την προστασία του Ευρώτα από τη ρύπανση;

3) Με τη σημερινή κατάσταση του Κορινθιακού κόλπου. Εμείς ζητάμε να εφαρμοστούν όλες οι προτάσεις της Επιτροπής για την προστασία του Κορινθιακού. Το ΥΠΕΚΑ και η Περιφέρεια τι θα κάνουν;

4) Με τη μεγάλη συγκέντρωση ιχθυοτροφείων, όπως π.χ. στον Κόρφο, στην Αρχαία Επίδαυρο κ.λπ., αλλά και με το λεγόμενο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών. Επιμένουμε ότι η λεγόμενη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών πρέπει να αποσυρθεί και να έρθει νέα στη βάση των προτάσεων του ΓΕΩΤΕΕ και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.


5) Με τη δημιουργία ΧΔΒΑ στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Οφείλει το ΥΠΕΚΑ να σεβαστεί τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, του Δήμου Μεγαλόπολης και όλων των φορέων της Μεγαλόπολης και της Αρκαδίας.

6) Με την τραγική σημερινή κατάσταση στο θέμα της δήθεν «διαχείρισης» των απορριμμάτων. Η Πελοπόννησος είναι μία απ’ τις χειρότερες περιφέρειες της χώρας στον τομέα αυτό. Όμως δεν συμβαδίζει ούτε με τη δήθεν λύση των δεματοποιητών, που προωθεί ο κ. Περιφερειάρχης και το ΥΠΕΚΑ, διότι οι δεματοποιητές είναι ο προθάλαμος της καύσης. Ούτε φυσικά με τα σχέδια της καύσης που προωθεί εμμέσως πλην σαφώς το ΥΠΕΚΑ. Είναι χαρακτηριστική η ομιλία του κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή στις 25 Ιουνίου, ο οποίος είπε: «Η καύση βρίσκεται στην κορυφή της οριστικής επίλυσης του προβλήματος από άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες»!!!

----------------------------------------------------------------

Πανελλήνιος συντονισμός ενάντια στην αυθαίρετη χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών!





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 30.9.2011
Στις 9.9.2011 συστάθηκε στην Επίδαυρο η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» προκειμένου να εκπροσωπήσει συλλογικά τις περιοχές αυτές σε κάθε θεσμική διαδικασία διαλόγου που αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό του τομέα των Υδατοκαλλιεργειών, στον οποίο και απαιτούν να συμμετέχουν. Οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την θεσμοθέτηση και την επιτυχή εφαρμογή του αναγκαίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες ενσωματώνονται στα εξής δύο αιτήματα:
1. Να προηγηθεί της θεσμοθέτησής Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο συνολικά, ώστε όλες οι χρήσεις – δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτόν να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά (τουρισμός, λιμάνια, ναυσιπλοία, αλιεία, αρχαιότητες, προστατευόμενα οικοσυστήματα κ.λ.π.).

2. Για την θεσμοθέτησή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, για την θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και για την έκδοση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στην Υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα, να είναι απαραίτητη η δεσμευτική σύμφωνη γνώμη της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών που με οποιονδήποτε τρόπο αφορούν.
Ο κάτοικοι και οι φορείς, θεσμικοί και μη, που μετέχουν στην Επιτροπή ζητούν από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του παράνομου και αντισυνταγματικού «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», το οποίο δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, και δηλώνουν ότι, αν αυτό θεσμοθετηθεί, είναι έτοιμοι να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια κατά της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Καλούμε όλους τους φορείς από τις ίδιες και άλλες περιοχές της Ελλάδας που συμφωνούν με την διακήρυξή μας να συμμετάσχουν στην Επιτροπή. (επικοινωνία: syntonistikiepitropi@yahoo.gr )

ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

Δήμος Επιδαύρου

Δήμος Ερμιονίδας

Δήμος Ιθάκης

Δήμος Καρυστίας

Δήμος Κεφαλλονιάς

Δήμος Λειψών

Δήμος Λέρου

Δήμος Λευκάδας

Δήμος Μεγανησίου

Δήμος Οινουσσών

Δήμος Πύλου – Νέστορος

Δήμος Τροιζηνίας

Δήμος Χάλκης

Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Κόρφου Δήμου Κορινθίων

Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου

Περιφερειακή Παράταξη «Αυτοδιοικητικό κίνημα Στερεάς Ελλάδας»

Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Σαλαμίνας «Κοντά στο Δημότη»

Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αλλαγή Πορείας»

Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αγώνας Επιβίωσης - Πόρος»

Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Τροιζηνίας - «Αλλάζουμε τα Μέθανα και την Τροιζηνία»

Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Σαλαμίνας ( Ι.Δ.Ε.Σ)

Αναπτυξιακό Κέντρο Οινουσσών Αιγαίου

Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου

Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λέρου

Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων Αρχαίας Επιδαύρου «ο Άγιος Νικόλαος»

Σύλλογος Αλιέων Τολού

Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού

Σύλλογος Τουριστικών και Συναφών Επαγγελμάτων Επιδαύρου

Ομοσπονδία ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Αργοσαρωνικού

Σύλλογος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Πόρου-Γαλατά, Τροιζηνίας

Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Μεθάνων, Τροιζηνίας

Σύλλογος Συνιδιοκτητών Έκτασης Κρίπεζας Ν. Επιδαύρου «Φύση και Πνεύμα Επιδαύρου»

Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικιστών και Οικοπεδούχων Σκορπονερίου, Βοιωτίας

Σύλλογος Οικιστών και Οικοπεδούχων ΟΣΜΑΕΣ Μαλεσίνας «Η Νέα Αλαία»

Οικιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Πόρτο Λάφια»

Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφικού Κορινθίας, «Αμόνι»

Εξωραϊστικός, Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού

Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιας

Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοντογουράτων Κεφαλλονιάς, «ο Άγιος Παντελεήμωνας»

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκάδας, Χίου

Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος και Προστασίας του Οικοσυστήματος της νήσου Πόρος – «Πρωτοβουλία – Πόρος»

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας - Κόλπος Αταλάντης-Θεολόγου -Λιβανατών

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας, «η Γαία»

Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Στύρων «Η ΑΙΓΙΛΙΑ»

Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας

Σύλλογος Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου Τροιζηνίας

Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού

Κίνηση Πολιτών Κόλπος Αργοστολίου – S.O.S.

Συντονιστικός Φορέας Προστασίας Υγροτόπου «Βουρκαρι Μεγάρων»

Κίνηση Δράσης Πολιτών Σαλαμίνας Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α

Ένωση Πολιτών Δημοτικής Περιφέρειας Ασίνης

Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κόρφου και Φίλων, Κορινθίας

Ναυτικός Όμιλος Αταλάντης

Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκάλας Αταλάντης



------------------------------------------------------------------------------------------------


20-9-2011
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ "ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΣΚΑΪ"





ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΟΡΦΟΣ-ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ
--------------------------------------------------------------------------------
13/9/11
Μερικές σκέψεις πάνω στις δηλώσεις Τατούλη για τις ιχθυοκαλλιέργειες Πελοπονήσσου

Με τις χθεσινές δηλώσεις του κ.Περιφερειάρχη στο περιφεριακο συμβούλιο,μπορούμε να πούμε πως έχουμε τα δεδομένα για να συνοψισουμε και να ανακεφαλαιωσουμε κάπως το θέμα υδατοκαλλιεργειες για την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Έχουμε λοιπόν τα εξής στοιχεία.

Α. Με βαση το δημοσιευθεν χωροταξικό και μετά την δημόσια διαβούλευση,δημιουργήθηκε ένα σχέδιο κοινης υπουργικής απόφασης(ΚΥΑ).
Σε αυτο το σχέδιο η περιφέρεια κατέθεσε προτάσεις (αναρωτιόμαστε ποιες είναι αυτές και γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν),οι οποίες και υιοθετήθηκαν ΌΛΕΣ στο σχέδιο.

Δηλαδή με βαση τα λεχθέντα του Περιφερειάρχη η Α6 ζώνη εχει φτάσει στα επίπεδα που έχει προσδιορίσει η περιφέρεια (ποια είναι αυτά τα επίπεδα);
Το μονο όμως που λέγεται καθαρά είναι ότι η περιοχή της νέας Επιδαύρου, έχει ΑΠΑΛΛΑΓΕΊ απο τη ζώνη ιχθυοκαλλιεργειων,όπως και άλλες ¨κοσμοπολιτικες¨περιοχες με ποιο ισχυρούς όπως φαίνεται παράγοντες,όπως το Πόρτο Χέλι,Κρανίδι κλπ.

Β. Απο τις σκόπιμα τεράστιες περιοχές που δόθηκαν σαν ζώνες Α4,Α5,Α6 κλπ, θα επιλέγουν κάποιες μικρότερες περιοχές που μέσα απο την διαβούλευση ΔΕΝ έφεραν ιδιαίτερες αντιδράσεις η δεν είναι μείζονος σημασίας (πολιτικού κόστους),για την κυβέρνηση και τους τοπικούς παράγοντες και εκεί θα συγκεντρωθούν όλες οι υπάρχουσες μονάδες.
Εδώ υπάρχει το εξής θέμα. Υπάρχει πραγματική εικόνα και στοιχεία για την σημερινή παραγωγή και έκταση των υπαρχόντων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειων που με βαση αυτά θα ελεχθουν ετσι ωστε να μην υπάρξει επιπλέον αύξηση παραγωγής και έκτασης;;

Είναι γνωστό πως στη περιοχή λειτουργούν μεγάλες εισηγμένες εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειων, όπως επίσης και μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Μέσα απο αυτή τη διαδικασία και αναδιανομή των περιοχών που θα φέρει το χωροταξικό,είναι σίγουρο πως θα προκυψουν νέες ανακατατάξεις στη σύνθεση των επιχειρήσεων και νομοτελειακά θα επικρατήσουν τελικά (σε πανελλαδικό επίπεδο) πολυ λίγες μεγάλες ΑΕ,πολυεθνικων οικονομικων συμφερόντων που θα ελέγχουν όλο τον κερδοφόρο κλάδο υδατοκαλλιεργειων.

Κρατάμε σαν επιστέγασμα τις εξής διαβεβαιώσεις :

Α. Οι περιοχές μας(περιφέρειας) έχουν χαρακτηριστεί στην ΚΥΑ σαν ΚΟΡΕΣΜΈΝΕΣ.
Β. Ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μονάδων μπορεί να γίνει μόνο μέσα στα υφιστάμενα πλαίσια συνολικής έκτασης και παραγωγικής διαδικασίας.
Γ. Δεν πρόκειται να εκδοθεί καμία νέα άδεια.
Δ. Η αναθεώρηση των χωροταξικών πλαισίων είναι έργο της περιφέρειας.
Με βαση τα παρα πάνω τον λόγο έχουν ασφαλώς οι τοπικές κοινωνίες που θίγονται έτσι η αλλιώς και καλούνται να αντιδράσουν ανάλογα.
--------------------------------------------------------------------------------
12/9/11
Σημερινή -δήλωση δέσμευση Τατούλη,για ιχθυοκαλλιέργειες




Βρεθήκαμε σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων συζητήθηκε επερώτηση σχετικά με τα ιχθυοτροφεία της περιοχής του δυτικού Σαρωνικού.

Η δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη σχετικά με το θέμα έχει ως εξής :

¨Ηδη αυτή τη στιγμή ολοκληρώθηκε απο πλευράς ΥΠΕΚΑ η δημόσια διαβούλευση και έχει δημιουργηθεί ένα σχέδιο. Η εκτίμηση που έχουμε και η ενημέρωση που έχουμε μέχρι τώρα,είναι ότι όλες οι προτάσεις που απο κοινού κάναμε ως παρέμβαση υιοθετήθηκαν . ¨Ηδη αυτή τη στιγμή, η Α6 ζώνη. Η λεγόμενη δυτική ζώνη,έχει φτάσει στο επίπεδο που εμείς είχαμε προσδιορίσει και εγώ και ο κ..... Και έχει απαλλαγεί όλη η περιοχή της νέας Επιδαύρου απο τη ζώνη της ιχθυοκαλλιεργειες αλλά και οι υπόλοιπες ζώνες,τόσο η Α4,η Α5,ηΑ9 δέσουν έρθει στις δικές μας τις προτάσεις .Φανταστειται ότι η ζώνη η λεγόμενη ΠΑΥ Κρανιδιου ουσιαστικά απηλλαγει ο πυρήνας του Κρανιδιου και του Πορτο Χελιου, και υπάρχει μια μικρή ζώνη η οποία ουσιαστικά αφήνει έξω απο οποιαδήποτε λογική επέκτασης των υφιστάμενων ιχθυοκαλλιεργειων.Ένα δεύτερο κριτήριο ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι με σαφήνεια η ΚΥΑ περιγράφει ότι οι περιοχές μας είναι κορεσμένες.ΕΠειδη όμως χαρακτηρίζονται ως Α ζώνη,και είναι μια ειδική ονοματολογίας πάνω στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειων,η οποιαδήποτε μονάδα που θέλει να εκσυγχρονιστεί ,θα εκσυγχρονιστεί μέσα στα υφιστάμενα πλαίσια και της συνολικής έκτασης και της παραγωγικής διαδικασίας . Δεν πρόκειται πλέον να γίνει τίποτα ούτε η έκδοση κάποιας καινούργιας άδειας η οτιδήποτε άλλο που ουσιαστικά να δημιουργεί μείζονα προβλήματα.Αυτή είναι η ενημέρωση που έχω αλλα θα παραμεινω σε αυτο που είπε ο κ.αντιδήμαρχος (Μ.Χατζής) ναι απο τη πρώτη στιγμή το έχουμε πει ότι η ευθύνη της αναθεώρησης των χωροταξικών πλαισίων,είναι έργο της περιφέρειας.

Κανένας μα κανένας δεν μπορεί να κινηθεί έξω απο τις προβλέψεις του νομού.

Ο ν.2642 όπως ξερετε πολυ καλά με σαφήνεια λέει ξεκάθαρα ότι η ευθύνη της αναθεώρησης των πενταετων ανήκει στη περιφέρεια.

Αυτο για εμάς είναι δεδομένο , επειδή μη νομίζεται ότι όλοι συμπαθούν τον Καλλικρατη και πρέπει να λαμβάνουμε και μέτρα για όλους αυτούς που δεν θέλουν τη δυναμική του θεσμού.Εμείς με την αναπτυξη του δικού μας στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της τριετίας όπως θα το κάνει και ο Δημος Κορινθίων θα δεσμευσουμε το υπουργείο προς τους άξονες ανάπτυξης που εμείς θα θέσουμε μέσα απο τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό και επειδή η δική μας διαβούλευση τυγχάνει της ευρύτερης νομιμοποιητικης διαδικασίας απο τους ίδιους τους πολίτες απο τη πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση , θεωρώ ότι αυτο,θα αποτελεί ένα έμμεσο δεσμευτικό στοιχείο για το υπουργείο και για οποιοδήποτε άλλον παράγοντα που θέλει να σκέφτεται διαφορετικά.¨

Σε επόμενη ανάρτηση μας θα σχολιάσουμε τις συγκεκριμένες δηλώσεις του κ.Περιφερειάρχη.


------------------------------------------------



8/9/11

κ. Μπεγλίτη .... ποιός δουλεύει ποιόν;;

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ
Βουλευτής Κορινθίας – ΠΑΣΟΚ

Κόρινθος, 23 Αυγούστου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Σε σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Κορινθίας κ. Πάνου Μπεγλίτη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νίκο Σηφουνάκη σχετικά με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και συγκεκριμένα με το χωροταξικό σχεδιασμό εγκατάστασης νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή του Σαρωνικού, που ανήκει στο Νομό Κορινθίας, ο κ. Σηφουνάκης διαβεβαίωσε ότι η πρόταση του Υπουργείου δεν αφορά στη χορήγηση νέων αδειών για την εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή. Ως προς τις ήδη εγκατεστημένες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας η πρόταση του Υπουργείου προβλέπει αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο.
_______

Λάβαμε το παραπάνω email από τον υπουργό (γραφείο του μάλλον) Εθνικης Άμυνας κ. Μπεγλίτη και αναρωτιόμαστε ποιος δουλεύει ποιον....Ο κ. Σηφουνάκης τον κ. Μπεγλίτη; ή και οι δυο μαζί δουλεύουν εμάς και όλο τον Κορινθιακό Λαό;

Γιατί πως είναι δυνατόν να διαβεβαιώνει ο κ. Σηφουνάκης ότι η πρόταση του Υπουργείου "δεν αφορά στη χορήγηση νέων αδειών για την εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας" όταν απο τη σημερινή παραγωγή των 6000 τόνων προτείνεται να φθάσουν 26000 τόννοι !! όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα του χωροταξικού σχεδιασμου.
ΠΙΝΑΚΑΣ 2
Προτεινόμενες Π.Ο.Α.Υ.
(με τα βασικά χαρακτηριστικά τους ανά μελέτη)
3. Π.Ο.Α.Υ. ΣΟΦΙΚΟΥ –ΣΕΛOΝΤΑ
ΖΩΝΗ Α Νήσος Πλατειά Κορινθίας Ιχθείς 4.050
ΖΩΝΗ Β Νήσος Οβριός Ιχθείς 9.450
ΖΩΝΗ Γ Κόρφου Ιχθείς 7.330
ΖΩΝΗ Δ Όρμου Σελόντα Ιχθείς 5.545

Εξάλλου ας προσπαθήσουν να πείσουν τον Πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας Κόρφου που στην συνέντευξη στον ΣΚΑΙ προχτές ειπε ακριβώς αυτο. Δείτε το βίντεο.




----------------------------------------------------------


7/9/11

"ΟΡΜΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ" Αντί ξενοδοχείου ...ιχθυοτροφεία !!
Μπροστά στη χθεσινή λαίλαπα των εξαγγελιών του αντί-Προέδρου? Ε.Βενιζέλου, το πρόβλημα των κατοίκων του Δυτικού Σαρωνικού με τα ιχθυοτροφεία, ίσως να φαντάζει μικρο και ασήμαντο.



Δεν παύει όμως να είναι ένα κομμάτι του παζλ των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται από μια πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από τις πράσινες και μπλε κυβερνήσεις, ίδια πολιτική, με εναλλαγές προσώπων που οδήγησαν την χώρα στη σημερινή τραγική κατάσταση.


Δεν είναι τυχαία λοιπόν ή άστοχη, η κατάθεση ενός χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες που παίρνει καθαρά το μέρος των λίγων και ισχυρών, τους εξασφαλίζει "εύκολα και φτηνά" κέρδη, σε βάρος του συνόλου σχεδόν των άλλων κλάδων της οικονομίας (τουρισμό,αλιεία,οικοδομή), αλλά και των κατοίκων και παραθεριστών.

Δεν είναι τυχαίο που η ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, όπως και πολλά άλλα, έγιναν με άναρχο και αυθαίρετο τρόπο, όταν η επιλογή των περιοχών που θα στηθούν τα ιχθυοτροφεία δεν γινόταν βάσει χωροταξικού σχεδίου και περιβαλλοντικής μελέτης, αλλά κατά πως βόλευε τον επιχειρηματία ετσι ώστε να στήσει την επιχείρηση του με το μικρότερο κόστος, που θα του έφερνε το μεγαλύτερο κέρδος....σε βάρος βέβαια όλων των άλλων.



Ο αντιδήμαρχος Μ Χατζής και στο βάθος η παλιά κατοικία της οικογένειάς του.

Πριν από πολλά χρονια πουλήθηκε από τον πατέρα του για να γίνει ξενοδοχειακή μονάδα....!

Κατέληξε να περιλαμβάνεται στις "εγκαταστάσεις" της ΣΕΛΟΝΤΑ όπως και όλος ο ιστορικός όρμος του υποβρύχιου "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ" και κατακλύζεται από κλουβιά, αποστερώντας ετσι από τους κατοίκους μια πολύ όμορφη παραλία σε ένα πευκόφυτο περιβάλλον.






Δείτε το σχετικό βίντεο του ΣΚΑΙ (από 3:07)

-------------------------------------------------------------------------------------
6/9/11

Ρεπορτάζ μέσα στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ για τα ιχθυοτροφεία του Κόρφου!



Το blog ΣΟΛΥΓΕΙΑ είχε την ευκαιρία σήμερα μαζί με το τηλεοπτικό συνεργείο απο τον ΣΚΑΙ, να κάνει ένα ρεπορτάζ μέσα στο ρεπορτάζ, που αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής του δυτικού Σαρωνικού, αυτό των ιχθυοτροφείων. Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ θα μεταδοθεί στην εκπομπή ECO NEWS, μετά το δελτίο ειδήσεων των 9.

Η ανάρτηση του ΣΟΛΥΓΕΙΑ θα γίνει αύριο, με όλα τα παραλειπόμενα....




------------------------------------------------------------------------------------


30/8/11

Η Κίνηση Πολιτών για τις Υδατοκαλλιέργειες στη Σολυγεία




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29/8/2011
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27-08-2011 Γενική Συνέλευση των κατοίκων του Κόρφου, με κύριο θέμα της συζήτησης «να μη χωροθετηθούν οι περιοχές από το Κατακάλι έως την Επίδαυρο ως χώροι εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών», όπως προβλέπεται από το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες. Η Κίνηση Πολιτών εκπροσωπήθηκε από τη Μαρία Θελερίτη η οποία στον χαιρετισμό- τοποθέτησή της ανέφερε τα εξής:
Το ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες-προσανατολισμένες σήμερα κατά 85% στις εξαγωγές- επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για τη προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, σε μια δύσκολη πράγματι οικονομικά περίοδο. Όμως, διέπεται από αδιαφορία για την προστασία του περιβάλλοντος, περιφρονεί την ήπια τουριστική ανάπτυξη στα παράλια της Σολυγείας και Επιδαύρου, που ιδιαιτέρως εδώ και πολλά χρόνια αναπτύσσει τον πολιτιστικό τουρισμό. Η επιχειρούμενη μεγιστοποίηση των ήδη υπαρχουσών μονάδων νομιμοποιεί τις υφιστάμενες αυθαιρεσίες και υποβαθμίζει το θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης, η μεγιστοποίηση της υδατοκαλλιέργειας υποβαθμίζει την αλιεία. Όσον αφορά την απασχόληση, δυστυχώς, αντί να δημιουργούνται θέσεις νόμιμης εργασίας, επικρατούν συνθήκες εξαθλίωσης των παράνομα εργαζομένων σκλάβων.

Ως εκ τούτου η Κίνηση Πολιτών θεωρεί απαραίτητο η συμμαχία που ήδη έχει εκδηλωθεί μεταξύ του Δήμου Κορινθίων, του Δήμου Επιδαύρου των Τοπικών Συμβουλίων και των κατοίκων να ενταθεί. Η αντίσταση να ενισχυθεί με δημοσιότητα και σκόπιμο θα ήταν να κληθούν και άνθρωποι του πολιτισμού είτε με υπογραφές, είτε με τη συμμετοχή τους σε εκδήλωση που μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Επίδαυρο. Εμείς ως Κίνηση Πολιτών στηρίζουμε τις επιτροπές αγώνα και θα σταθούμε πλάϊ σας έως ότου η Πολιτεία σας εισακούσει και σας δικαιώσει.


-------------------------------------------------------------------------------
29/8/11
Κείμενο της Ανοιχτής συνέλευσης πλατείας "Περιβολάκια" ενάντια στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών

Η λιτότητα αποτελεί πλέον το ευαγγέλιο για την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε όλους τους τομείς που εφαρμόζεται η αποκαλούμενη ανάπτυξη. Σύμφωνα όμως με τα μέχρι τώρα δεδομένα η πολιτική λιτότητας εφαρμόζεται με κύριο στόχο να πλήξει σύσσωμη την κοινωνία και την οργανικότητά μας. Εφόσον ο κοινωνικός ελληνικός ιστός πλήττεται, αναπόφευκτα αυτό συνοδεύεται και από τα τεράστια πλήγματα σε βάρος του περιβάλλοντος κόσμου (πανίδας και χλωρίδας). 
Η πρόσφατη μελέτη-πρόταση του ΥΠΕΚΑ σχετικά με την αναπροσαρμογή-ανάπτυξη των υφιστάμενων και μελλούμενων ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της ανάλγητης και βίαιης εξουσιαστικής πολιτικής που ακολουθούν εδώ και δεκαετίες τα δύο αστικά κόμματα εξουσίας. Ήδη από το 2006 μεθοδεύεται ο άγριος τρόπος έμμεσης πλην σαφούς καταστροφής των υδάτινων πόρων της χώρας και δη στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Αδιαφορώντας για την κοινωνική βιωσιμότητα, το κράτος μεθοδεύει -επαληθεύοντας εαυτό- την επιχειρισιακή βιωσιμότητα μέσω της «αειφόρου» ανάπτυξης καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις για την ικανοποίηση των πραγματικών, όπως αποκαλεί, λαϊκών αναγκών. 
Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί εφαρμογή τής Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. και δίχως άλλο αποδεικνύει την αγαστή συνεργασία του κράτους με τους (λίγους και) μεγάλους αλιευτικούς-ιχθυοκαλλιεργητικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης αποκρατικοποίησης του εθνικού φυσικού πλούτου, η κυβέρνηση επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής θαλάσσιας έκτασης και της στεριάς, καθώς μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως σε μία ακτίνα 1000 μέτρων από τις χερσαίες εγκαταστάσεις των ιχθυοκαλλιεργειών θα απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφο Δ, επιτρέπεται η λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε ευρύτερες περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας και ευαισθησίας (Natura 2000, Θαλάσσια Πάρκα και τοπία Φυσικού Κάλλους), τη στιγμή που δεν ελέγχεται η νομιμότητα των ήδη υπαρχουσών.
Επιπλέον, μια νέα έρευνα του Παγκόσμιου Κέντρου Αλιευμάτων και του Διεθνούς Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος, αφού εξέτασε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των βασικών συστημάτων ιχθυοκαλλιέργειας που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, κατέληξε σε ένα από τα πλέον σημαντικά πορίσματα, ήτοι ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των ιχθυοκαλλιεργειών ποικίλλει δραματικά ανάλογα με τη χώρα, την περιοχή και το ακολουθούμενο σύστημα παραγωγής. Αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι η χώρα μας παράγει το 50% των ψαριών στη Μεσόγειο (σημ.: το προϊόν ιχθυοκαλλιέργειας καταλαμβάνει σταθερά την 2η θέση στο σύνολο των Ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων), με αποτέλεσμα να κατέχει την πρώτη θέση αναφορικά στη παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου έχοντας ταυτόχρονα ένα τεράστιο όγκο εξαγωγών, κατανοούμε το "χαρακτηριστικά αχαρακτήριστο" περιβαλλοντικό πλήγμα που θα υποστεί ο ήδη επιβαρυμένος θαλάσσιος και παράκτιος χώρος της Ελλάδας.
Αν η παραθαλάσσια περιοχή της Αργολίδας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, η περιοχή της παραθαλάσσιας Κορινθίας από την πλευρά του Σαρωνικού κόλπου κατέχει το 80% του συνολικού προβλήματος. Η μόλυνση της θάλασσας από τα φάρμακα, τις τροφές και τα χημικά καθαριστικά των κλωβών εύλογα θα καταστήσει τις ακτές ακατάλληλες για κολύμβηση, με τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρότατων ασθενειών πλέον να μην ελλοχεύει, τουναντίον να επιπλέει, και εν τέλει θα υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής χιλιάδων Κορίνθιων και επισκεπτών-παραθεριστών. 
Ως εκ τούτου, εμείς ως Ανοιχτή Συνέλευση Πλατείας Περιβολάκια αναλογιζόμενοι την ύπαρξή μας πρωτίστως ως οργανική και κατόπιν ως κοινωνική και παράλληλα αποδεχόμενοι το γεγονός ότι το περιβάλλον δεν είναι παθητικό και δεν πρέπει να αντανακλά την εργαλειακή και ιεραρχική κυριαρχία του ανθρώπου στον άνθρωπο, 
- ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τη συγκεκριμένη εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε.
- ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ σε κάθε μορφής αγώνα δήμων, κοινοτήτων αλιέων και φορέων σε ολόκληρη την ελλαδική επικράτεια
- ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ
- ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ


---------------------------------------------

29/8/11

Ιχθυοτροφεία, προκλητική αποσιώπηση των μμε....


Προκλητική ηταν η αποσιώπηση ολων σχεδόν των ΜΜΕ της Κορινθίας συμπεριλαμβανομένων και των μπλόκερς, για την Πανκορινθιακη συγκέντρωση-διαμαρτυρία που έγινε το Σάββατο 27/8 στον Κόρφο, κατά της Α6 ζώνης του νέου χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες , που περιλαμβάνει την παραθαλάσσια και χερσαία (σε βάθος 1000 μέτρων) περιοχή απο το Κατακάλι έως την Επίδαυρο.

Φαίνεται πως στα "αγαπητά" μμε, θέμα "ιχθυοτροφεία" δεν "παίζει", ειτε γιατί αγνοούν το πρόβλημα , είτε γιατί σκοπίμως το αποσιωπούν, είτε γιατί κάνουν δημοσιογραφία επιλεκτική μόνο στα θέματα εκείνα που τους προσδίδουν πόρους και.... πόντους .

Οφείλουν ανάλογα με τον βαθμό σοβαροτητας και υπευθυνότητας τους, να "ψάξουν" αυτό το πολύ σοβαρό θεμα,να κανουν ρεπορτάζ (λέμε τώρα) και τέλος πάντων να το προβάλλουν ετσι και αλλιώς, μόνο και μόνο επειδή ειναι ένα μεγάλο προβλημα για την παραθαλάσσια περιοχή του δήμου Κορινθίων και όχι μόνο.





--------------------------------------------------------------------------------------

27/8/2011
ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ



-------------

--------------------------------------------------------------------
24/8/11

Ο Τατούλης χρηματοδοτεί ιχθυοτροφεία στην Επίδαυρο!!


Είκοσι αιτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04, συνολικού κόστους 20.560.310,31 ευρώ δημόσιας δαπάνης 12.548.878,08 ευρώ, με μέσο ποσοστό επιχορήγησης 49,10 % 53,93 E.M.E. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) ενέκρινε η Γνωμοδοτική Επιτροπή που συνεδρίασε στις 11/08/2011 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπό τις οδηγίες του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, υπό τη προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Νικολάκου Κωνσταντίνας.
Με την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας του ΕΣΠΑ την 1η Ιουλίου 2011 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής έδωσε εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να επιταχύνουν τους ρυθμούς. Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν δύο μήνες από την εντολή του Πέτρου Τατούλη, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αξιολογήσεις των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί από επενδυτές στον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ βρέθηκαν αιτήματα που έχουν υποβληθεί πριν από δύο χρόνια για τα οποία δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αξιολόγησης τους
Μεταξύ αυτών και....
Στο Νομό Αργολίδας και συγκεκριμένα στα Τ.Δ. Ν. Επιδαύρου της Δ.Ε. Επιδαύρου του Δήμου Επιδαύρου Τ.Δ. Σκαφιδακίου της Δ.Ε. Λέρνας του Δήμου Άργους - Μυκηνών, εγκρίθηκαν δύο επενδυτικά σχέδια του πρωτογενούς τομέα τα οποία αφορούν ένα εκσυγχρονισμό πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσιων ιχθύων μία ίδρυση μονάδας συσκευασίας, συντήρησης αποθήκευσης οπωροκηπευτικών, συνολικού κόστους 1.797.922,82 ευρώ δημόσιας δαπάνης 944.706,41 ευρώ 4,00 E.M.E.



--------------------------------------------------------------------------------
31-7-2011

ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ .....ΚΛΟΥΒΙ!!




----------------------------------------------------------------
28/7/11

Κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατοίκων Επιδαύρου και Σολυγείας ενάντια στα ιχθυοτροφεία.





Συνάντηση Τοπικών και Μαζικών Φορέων απο την περιοχή της Επιδαύρου και της Σολυγείας έγινε χθες στον Κόρφο Κορινθίας. 
Θέμα η συζήτηση και ο συντονισμός για κοινές αγωνιστικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις σε σχέση με το κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, αυτό της συνεχούς ανάπτυξης και συγκέντρωσης ιχθυοτροφείων στη περιοχή τους. 
Η συνάντηση θα επαναληφθεί ενω υπάρχουν σκέψεις για εκτύπωση ενός ενημερωτικού φυλλαδίου και μαζική ενημέρωση στις εθνικές οδούς Κορίνθου-Πατρών και Κορίνθου - Επιδαύρου.




-----------------------------------------------------------------------------------------
6/7/11

Ερώτηση Τσίπρα για τα ιχθυοτροφεία
Ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο., Αλ.Τσίπρα και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Β.Μουλόπουλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα: Αντιδρούν στη δημιουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας οι κάτοικοι της Επιδαύρου
Το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε η περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου να ενταχθεί στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία νέων ιχθυοτροφείων, σε απόσταση 50 μέτρων από τις ακτές της αρχαίας Επιδαύρου, την ώρα που σε αυτές τις παραλίες ήδη λειτουργούν 8 μονάδες ιχθυοτροφείων.
Οι συνοδευτικές χερσαίες υποδομές που λόγω της φύσης και των λειτουργικών αναγκών των πλωτών μονάδων , πρέπει να χωροθετούνται σε σχετική εγγύτητα με τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις(και σε απόσταση από την παραλία ως 1000 μέτρα σ.σ.) είναι οι παρακάτω:-Εγκαταστάσεις ελλιμενισμού ( προβλήτες , γεωτρήσεις )-Σύστημα άντλησης θαλασσινού νερού και απορροής υδάτων-Σύστημα όδευσης τροφών ( σιλό, σωληνώσεις κ.λ.π.)-Αποθήκες-Φυλάκια-Χώροι φύλαξης διχτύων-Κλίβανος αποτέφρωσης-Χώροι παραμονής προσωπικού.
Ακόμα προβλέπονται: σταθμοί παραγωγής γόνου, εγκαταστάσεις συσκευασίας, εγκαταστάσεις προπάχυνσης, εγκλιματισμού κ.α.Έτσι οι μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων ακτές στις οποίες προτείνεται να αναπτυχθούν οι Π.Ο.Α.Υ. θα αποκλειστούν και θα αποκλείσουν με το νόμο κάθε άλλη δραστηριότητα, θα μετατραπούν σε κρανίου τόπο γιατί οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις έχουν μέγεθος και χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης. 
Κάτοικοι και φορείς της Αρχαίας Επιδαύρου, είναι αντίθετοι με αυτήν την απόφαση, εξαιτίας του προβλήματος που θα δημιουργηθεί στην θάλασσα του Σαρωνικού, καθώς και στον τουρισμό.Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες με τον τρόπο που πραγματοποιούνται σήμερα όχι απλώς δεν αποτελούν λύση της υπεραλίευσης αλλά αντίθετα, αφαιρούν μεγάλους θαλάσσιους πόρους σε σχέση με αυτούς που παράγουν, πρέπει να παραδεχτούμε ότι όχι μόνο δεν ενισχύουν τα «άγρια» αποθέματα ψαριών, αλλά ότι στηρίζουν την βιωσιμότητά τους πάνω στην αλίευση τους.
Όπως για παράδειγμα οι τσιπούρες και τα λαυράκια που παράγονται κυρίως στην Ελλάδα, είναι σαρκοβόρα είδη.Στον κόλπο της Επιδαύρου στη ανοιχτή θάλασσα δεν υπάρχει ζωή. Από το 1999 αυτό το κομμάτι έχει νεκρώσει οριστικά σε βάθη από 150 έως 440 μέτρα. Σε αυτές τις περιοχές έχει συγκεντρωθεί ένας μαύρος πολτός που τον πιάνουν στα δίχτυα τους οι ψαράδες, επειδή τα βάθη είναι μεγάλα και η θάλασσα έχει μετατραπεί σε χωνί που μαζεύει όλη τη σαβούρα. Τα ψόφια ψάρια που μένουν στον πυθμένα των κλουβιών τα πετάνε στη θάλασσα.
Τέλος, αν αυτή η απόφαση υλοποιηθεί, οι ψαράδες της περιοχής θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα.Για την Παλαιά Επίδαυρο και το Λυγουριό έχουν θεσμοθετηθεί και ισχύουν Π.Δ. προστασίας:α) «Καθορισμός ζωνών προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου Παλαιάς Επιδαύρου (Αργολίδας ) και ειδικών όρων περιορισμών δόμησης αυτού»(ΦΕΚ 121Δ - τεύχ. Δ΄ -13-02-1984) καιβ) « Καθορισμός ζωνών προστασίας στη ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου Λυγουριού (Αργολίδας ) και ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτής »(ΦΕΚ 83- τεύχος Δ – 8-2-1984).
Στο Δήμο Επιδαύρου, υπάρχουν 49 μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων χαρακτηρισμένα τα περισσότερα και προστατευόμενα με Υ.Α. Πραγματοποιούνται δύο Πανελλαδικής και Παγκόσμιας Εμβέλειας θεσμοθετημένες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Τα Επιδαύρια , στο Θέατρο Επιδαύρου –Ασκληπιείου και ο Μουσικός Ιούλιος στο Μικρό Θέατρο. Αυτές εκτός άλλων συγκεντρώνουν Διεθνούς κύρους καλλιτεχνικά δρώμενα.Στο θαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάς Επιδαύρου βρίσκονται ενάλιες αρχαιότητες.(ΚΗΡΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ Υ.Α.ΥΠΠΟ/ΑΡΧ /Α1/Φ43 / 40032 /2387).Εκτιμάμε ότι λόγω της θέσης τους και της γεωμορφολογίας της περιοχής πλήττονται άμεσα από τη θαλάσσια ρύπανση.
Ο Δήμος της Επιδαύρου, ξεκίνησε τοπικές γενικές συνελεύσεις ώστε να ενημερώσει τους δημότες για το θέμα και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων.Επειδή τέτοιες αποφάσεις, οδηγούν ταυτόχρονα στο κλείσιμο των ακτών και πλήττουν τον τουρισμό, στον οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου,Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε η επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, πέραν των ήδη εγκατεστημένων 8 μονάδων, σε μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και αρχαιολογικής αξίας, με ανεπτυγμένο τουρισμό;
2. Τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να προστατευτεί η τοπική οικονομία και το περιβάλλον από την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αλέξης Τσίπρας
Βασίλης Μουλόπουλος
27/6/2011
ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ ΓΙΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ


----------------------------------------------------------------





11/6/11

Νέα... Κερατέα στην Επίδαυρο!!




Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ


ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ ΤΗΝ ....ΣΙΩΠΗ!!!

Δυναμικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι κάτοικοι του δήμου Επιδαύρου, αντιδρώντας στην εφαρμογή της απόφασης που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και προβλέπει την ένταξη της περιοχής στο Ειδικό πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιερ
Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι σε περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνει πράξη, ο Σαρωνικός θα μετατραπεί σε πραγματικά νεκρή θάλασσα. Υποστηρίζουν επίσης ότι η προτεινόμενη δημιουργία μιας τεράστιας βιομηχανικής ζώνης ιχθυοκαλλιέργειας θα έχει συνέπειες στον Τουρισμό.
Στην απόφαση του υπουργείου, προβλέπεται η δημιουργία και λειτουργία ιχθυοτροφείων, σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από τις ακτές της αρχαίας Επιδαύρου.
Ήδη, σε κοντινή απόσταση από τις παραλίες της Επιδαύρου, λειτουργούν τουλάχιστον 8 μονάδες ιχθυοτροφείων, που έχουν επιβαρύνει το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, χωρίς όμως να έχουν προκαλέσει προς το παρόν κάποιο σοβαρό πρόβλημα στις παραλίες της.
Ο δήμος της Επιδαύρου ξεκίνησε να πραγματοποιεί τοπικές γενικές συνελεύσεις σε όλα τα διαμερίσματά του, προκειμένου να ενημερώσει τους δημότες για το θέμα και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Η επιτροπή αγώνα πραγματοποίησε σήμερα ενημερωτική εκστρατεία, διανέμοντας φυλλάδια και άλλο υλικό, στα διερχόμενα αυτοκίνητα που στρίβουν από την εθνική οδό και παίρνουν το δρόμο Ισθμού-Επιδαύρου. Μάλιστα, σχεδιάζουν τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιήσουν αντίστοιχη κινητοποίηση στα διόδια.
Ο δήμος έχει στο πλευρό του και τους τρεις βουλευτές της Αργολίδας, την Περιφέρεια, το Τεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και όλους τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.
Καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεων θα είναι η συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη, αντιπροσωπεία του δήμου Επιδαύρου, στην οποία θα συμμετέχουν και βουλευτές της Αργολίδας, με τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΕΚΑ, Νίκο Σηφουνάκη.
απο την ελευθεροτυπια


------------------------------------------------------------------------


25/5/11

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ Ο Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Επικεφαλής : Θανάσης Πετράκος
Επικοινωνία : petrakos.gr@gmail.com ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλέφωνο : 6977683175
Fax : 27210-87191, 2710-227181
site : petrakosgr.blogspot.com, agonistiki.blogspot.com 


ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ


(στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου)


Στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης και Προγραμματισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συγκλήθηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου να πάρει θέση στο θέμα της «Στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών», ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος στην τοποθέτησή του πρότεινε τα παρακάτω και κάλεσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί αρνητικά πάνω στην στρατηγική μελέτη του ΥΠΕΚΑ που έχει δώσει για διαβούλευση.
Επίσης ο Θανάσης Πετράκος κατέθεσε:
α) Ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Πύλου – Νέστορος, το οποίο παραθέτει αναλυτικά τα επιχειρήματα του Δημοτικού Συμβουλίου για το ότι δεν πρέπει να δοθεί άδεια για εγκατάσταση ιχθυοτροφείων στην περιοχή Σχίζας και Σαπιέντζας και ζήτησε από την Επιτροπή να συνταχθεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
β) Ψήφισμα διαμαρτυρίας των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Κορινθίων.
γ) Ζήτησε να υιοθετηθούν οι θέσεις του Δ.Σ. Επιδαύρου.


***


Για τα γενικότερα ζητήματα της στρατηγικής μελέτης του ΥΠΕΚΑ, μεταξύ των άλλων τόνισε:

«Είναι αναμφισβήτητο ότι ο τομέας των ιχθυοκαλλιεργειών έχει σημαντική ανάπτυξη στη χώρα μας, αλλά κάτω από όρους και προϋποθέσεις μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όμως η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει δώσει το ΥΠΕΚΑ για διαβούλευση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα.

1. Η όλη προσέγγιση σε σχέση με την αλιεία είναι στην βάση του πως η αλιεία δεν θα επηρεάσει την ιχθυοκαλλιέργεια.
Σε μια χώρα σαν την δική μας:
· με το εκτεταμένο δίκτυο ακτογραμμών,
· με το κλειστό της θάλασσας και του σχηματισμού πολλών κόλπων,
· με τα σχετικά όχι μεγάλα βάθη,
· με τον πλούσιο βυθό με την βραχώδη υφή του λόγω των γεωλογικών φαινομένων σχηματισμού του,
· με τα πολλά ρεύματα, την καλή οξυγόνωσή της θάλασσας,
· με την ενδιαφέρουσα μέση θερμοκρασία των νερών της και το μικρό εύρος της ετήσιας διακύμανσης της,
· με την πλούσια βιοποικιλότητά της,
όπου λόγω των ιδανικών συνθηκών αναπαραγωγής και ανάπτυξης της ελεύθερης εκτροφής ιχθύων και γενικά των θαλάσσιων ειδών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η αλιεία ως παραδοσιακός κλάδος του πρωτογενή τομέα για την ανάπτυξη της χώρας και που σχετίζεται με την διαβίωση μεγάλης μερίδας πληθυσμού αλλά κυρίως και με την γενικότερη κοινωνική διάσταση όσον αφορά την δυνατότητα πρόσβασης από πλευράς διατροφής σε φθηνές και πλούσιες πηγές πρωτεΐνης του πληθυσμού, μάλλον αντίστροφο έπρεπε να ήταν το αιτούμενο. ΠΩΣ Η ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ.
Ανάλογη προφανώς είναι και η προσέγγιση για τα είδη γλυκού νερού.
2. Επιλέγεται ως μοντέλο χωροθέτησης αυτό της «συγκέντρωσης- συγκεντροποίησης» των μονάδων και περιορίζονται οι δυνατότητες ανάπτυξης των μικρών – μεμονωμένων και σε διασπορά.
Αυτό το μοντέλο:
· Εν δυνάμει δύναται να αποτελέσει μεγαλύτερη πηγή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης
· Υπονομεύει την ισόρροπη ανάπτυξη επί μέρους περιοχών αφού η παρουσία μεγάλων πάρκων ιχθυοκαλλιέργειας δημιουργεί μονοσήμαντη εξάρτηση από έναν τομέα της οικονομίας και δημιουργεί ευθέως μεγάλη αντιπαράθεση χρήσεων γης 
· Διευκολύνει τους μεγάλους επιχειρηματικά παίκτες και ανοίγει τον δρόμο στην εξαφάνιση των μικρών παραγωγών και στην οικονομική συγκέντρωση στα χέρια ολίγων όλου του κλάδου, όπου ουσιαστικά όλοι οι μικροί (όπως έγινε και με τον κλάδο χοιροτροφίας-πτηνοτροφίας) θα γίνουν δορυφόροι των μεγάλων δουλεύοντας για αυτούς
· Αδυνατίζει από υγειονομικής άποψης την παραγωγική ευστάθεια του κλάδου , αφού οποιοδήποτε πρόβλημα εξωγενές ή εσωγενές στο πάρκο ιχθυοκαλλιέργειας μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ευζωίας του πληθυσμού
3. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η ρύθμιση όσον αφορά την αλλαγή της βιοικανότητας εκτροφής και των αποστάσεων μονάδας από μονάδα. Έτσι, ενώ διατηρείται η υποχρέωση απόστασης ενός χιλιομέτρου μονάδας από μονάδα, αλλάζει τραγικά προς το χειρότερο ο δείκτης εκτροφής ιχθυομάζας από 150 τόνους στα 10 στρέμματα θαλάσσιας εκτροφής στους 1500 τόνους για την ίδια έκταση.
4. Ουσιαστικά με το συγκεκριμένο χωροταξικό νομιμοποιούνται κατά βάση οι υφιστάμενες θέσεις των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και ελάχιστα πραγματοποιείται ένας σχεδιασμός ως προς την εγκατάσταση νέων. Αυτό ίσως εκφράζει και μια πίεση από τους κοινοτικούς, ιδιαίτερα με την παρουσία Ελληνίδας Επιτρόπου στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και με την πρόσφατη ματαίωση ίδρυσης μεγάλης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Κεφαλονιά , όπου πίσω βρίσκονταν, όπως ακούγεται, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.
5. Η χωροθέτηση γίνεται ως εργασία – μελέτη γραφείου, και όχι ως αποτελέσματα έρευνας και συμπερασμάτων από το πεδίο. Είναι αξιοπερίεργο πως ακόμα και για την προσέγγιση συγκεκριμένων σημείων δεν υπάρχει μια ανάλυση των φυσικοχημικών και βιολογικών παραμέτρων των περιοχών χωροθέτησης, ενώ παρόλο ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες αναπτύσσονται στην χώρα μας εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια, δεν υπάρχει η οιαδήποτε συγκεκριμένη , αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, και των επιπτώσεων από την λειτουργία των ιχθυοκαλλιεργειών στο άμεσο και γειτνιάζον περιβάλλον λειτουργίας τους.
Με βάσει τους προηγούμενους τυπικούς-διαδικαστικούς αλλά κυρίως για τους ουσιαστικούς λόγους που αναφέρθησαν τοποθετούμαστε αρνητικά.


Επιπλέον, η Επιτροπή πρέπει να απαιτήσει:


1) Την άμεση απόσυρση των δύο συγκεκριμένων περιοχών της νήσου Σχίζας και της νήσου Σαπιέντζας από το σχέδιο διαβούλευσης, επισημαίνοντας τα αναλυτικά επιχειρήματα που θέτει το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος, το οποίο σας επισυνάπτω.
2) Να συνταχθεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου και των αλιέων της περιοχής οι οποίοι διαφωνούν κατηγορηματικά με την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων, καθώς και την εγκατάσταση νέων μονάδων, διότι οι υπάρχουσες έχουν επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην περιοχή.
3. Να συνταχθεί με το ομόφωνο ψήφισμα των Δημοτικών Κοινοτήτων Σοφικού, Κόρφου και Σολυγείας του Δήμου Κορινθίων, οι οποίοι είναι αντίθετοι με την εγκατάσταση ιχθυοτροφείων στην περιοχή τους.»
25/5/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ



-----------------------------------------------------------------------------------





24/5/11

Αύριο συνεδριάζει στην Τρίπολη η επιτροπή ανάπτυξης της Περιφέρειας για τη χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών.


Αύριο Τετάρτη 25-5-2011 συνεδριάζει για δεύτερη φορά η επιτροπή ανάπτυξης της περιφέρειας με θέμα την χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών.

Στη συνεδρίαση θα παρευρεθούν σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Κόρφου, Σοφικού και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής, που θα καταθέσουν, αλλά και θα υποστηρίξουν, το ομόφωνο ψήφισμα κατά των ιχθυοτροφείων στην περιοχή τους.

----------------------------------------------------------------------------




24/5/11

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: πρώτες παρατηρήσεις για τα ιχθυοτροφεία και το ψήφισμα Δήμου Πύλου


Επικεφαλής : Θανάσης Πετράκος
Επικοινωνία : petrakos.gr@gmail.com ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλέφωνο : 6977683175
Fax : 27210-87191, 2710-227181
site : petrakosgr.blogspot.com, agonistiki.blogspot.com 

ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ


(στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου)
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης και Προγραμματισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συγκλήθηκε να πάρει θέση στο θέμα της «Στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών», ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος στην τοποθέτησή του πρότεινε τα παρακάτω και κάλεσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί.

Επίσης ο Θανάσης Πετράκος κατέθεσε ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Πύλου – Νέστορος, το οποίο παραθέτει αναλυτικά τα επιχειρήματα του Δημοτικού Συμβουλίου για το ότι δεν πρέπει να δοθεί άδεια για εγκατάσταση ιχθυοτροφείων στην περιοχή Σχίζας και Σαπιέντζας και ζήτησε από την Επιτροπή να συνταχθεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Η τοποθέτηση της Επιτροπής αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.


***


«Είναι αναμφισβήτητο ότι ο τομέας των ιχθυοκαλλιεργειών έχει σημαντική ανάπτυξη στη χώρα μας, αλλά κάτω από όρους και προϋποθέσεις μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όμως η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει δώσει το ΥΠΕΚΑ για διαβούλευση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα.


1. Η όλη προσέγγιση σε σχέση με την αλιεία είναι στην βάση του πως η αλιεία δεν θα επηρεάσει την ιχθυοκαλλιέργεια.


Σε μια χώρα σαν την δική μας:


· με το εκτεταμένο δίκτυο ακτογραμμών,


· με το κλειστό της θάλασσας και του σχηματισμού πολλών κόλπων,


· με τα σχετικά όχι μεγάλα βάθη,


· με τον πλούσιο βυθό με την βραχώδη υφή του λόγω των γεωλογικών φαινομένων σχηματισμού του,


· με τα πολλά ρεύματα, την καλή οξυγόνωσή της θάλασσας,


· με την ενδιαφέρουσα μέση θερμοκρασία των νερών της και το μικρό εύρος της ετήσιας διακύμανσης της,


· με την πλούσια βιοποικιλότητά της,


όπου λόγω των ιδανικών συνθηκών αναπαραγωγής και ανάπτυξης της ελεύθερης εκτροφής ιχθύων και γενικά των θαλάσσιων ειδών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η αλιεία ως παραδοσιακός κλάδος του πρωτογενή τομέα για την ανάπτυξη της χώρας και που σχετίζεται με την διαβίωση μεγάλης μερίδας πληθυσμού αλλά κυρίως και με την γενικότερη κοινωνική διάσταση όσον αφορά την δυνατότητα πρόσβασης από πλευράς διατροφής σε φθηνές και πλούσιες πηγές πρωτεΐνης του πληθυσμού, μάλλον αντίστροφο έπρεπε να ήταν το αιτούμενο. ΠΩΣ Η ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ.


Ανάλογη προφανώς είναι και η προσέγγιση για τα είδη γλυκού νερού.


2. Επιλέγεται ως μοντέλο χωροθέτησης αυτό της «συγκέντρωσης- συγκεντροποίησης» των μονάδων και περιορίζονται οι δυνατότητες ανάπτυξης των μικρών – μεμονωμένων και σε διασπορά.


Αυτό το μοντέλο:


· Εν δυνάμει δύναται να αποτελέσει μεγαλύτερη πηγή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης


· Υπονομεύει την ισόρροπη ανάπτυξη επί μέρους περιοχών αφού η παρουσία μεγάλων πάρκων ιχθυοκαλλιέργειας δημιουργεί μονοσήμαντη εξάρτηση από έναν τομέα της οικονομίας και δημιουργεί ευθέως μεγάλη αντιπαράθεση χρήσεων γης 


· Διευκολύνει τους μεγάλους επιχειρηματικά παίκτες και ανοίγει τον δρόμο στην εξαφάνιση των μικρών παραγωγών και στην οικονομική συγκέντρωση στα χέρια ολίγων όλου του κλάδου, όπου ουσιαστικά όλοι οι μικροί (όπως έγινε και με τον κλάδο χοιροτροφίας-πτηνοτροφίας) θα γίνουν δορυφόροι των μεγάλων δουλεύοντας για αυτούς


· Αδυνατίζει από υγειονομικής άποψης την παραγωγική ευστάθεια του κλάδου , αφού οποιοδήποτε πρόβλημα εξωγενές ή εσωγενές στο πάρκο ιχθυοκαλλιέργειας μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ευζωίας του πληθυσμού


3. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η ρύθμιση όσον αφορά την αλλαγή της βιοικανότητας εκτροφής και των αποστάσεων μονάδας από μονάδα. Έτσι, ενώ διατηρείται η υποχρέωση απόστασης ενός χιλιομέτρου μονάδας από μονάδα, αλλάζει τραγικά προς το χειρότερο ο δείκτης εκτροφής ιχθυομάζας από 150 τόνους στα 10 στρέμματα θαλάσσιας εκτροφής στους 1500 τόνους για την ίδια έκταση.


4. Ουσιαστικά με το συγκεκριμένο χωροταξικό νομιμοποιούνται κατά βάση οι υφιστάμενες θέσεις των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και ελάχιστα πραγματοποιείται ένας σχεδιασμός ως προς την εγκατάσταση νέων. Αυτό ίσως εκφράζει και μια πίεση από τους κοινοτικούς, ιδιαίτερα με την παρουσία Ελληνίδας Επιτρόπου στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και με την πρόσφατη ματαίωση ίδρυσης μεγάλης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Κεφαλονιά , όπου πίσω βρίσκονταν, όπως ακούγεται, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.


5. Η χωροθέτηση γίνεται ως εργασία – μελέτη γραφείου, και όχι ως αποτελέσματα έρευνας και συμπερασμάτων από το πεδίο. Είναι αξιοπερίεργο πως ακόμα και για την προσέγγιση συγκεκριμένων σημείων δεν υπάρχει μια ανάλυση των φυσικοχημικών και βιολογικών παραμέτρων των περιοχών χωροθέτησης, ενώ παρόλο ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες αναπτύσσονται στην χώρα μας εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια, δεν υπάρχει η οιαδήποτε συγκεκριμένη , αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, και των επιπτώσεων από την λειτουργία των ιχθυοκαλλιεργειών στο άμεσο και γειτνιάζον περιβάλλον λειτουργίας τους.


Με βάσει τους προηγούμενους τυπικούς-διαδικαστικούς αλλά κυρίως για τους ουσιαστικούς λόγους που αναφέρθησαν τοποθετούμαστε αρνητικά.


Επιπλέον, η Επιτροπή πρέπει να απαιτήσει:


1) Την άμεση απόσυρση των δύο συγκεκριμένων περιοχών της νήσου Σχίζας και της νήσου Σαπιέντζας από το σχέδιο διαβούλευσης, επισημαίνοντας τα αναλυτικά επιχειρήματα που θέτει το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος, το οποίο σας επισυνάπτω.


2) Να συνταχθεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου και των αλιέων της περιοχής οι οποίοι διαφωνούν κατηγορηματικά με την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων, καθώς και την εγκατάσταση νέων μονάδων, διότι οι υπάρχουσες έχουν επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην περιοχή.


3) Σας καταθέτω το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Πύλου – Νέστορος, το οποίο παραθέτει αναλυτικά τα επιχειρήματα του Δημοτικού Συμβουλίου για το ότι δεν πρέπει να δοθεί άδεια για εγκατάσταση ιχθυοτροφείων στην περιοχή Σχίζας και Σαπιέντζας.»

17/5/2011


Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

--------------------------------------------------------------------------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δ Η Μ Ο Σ Π Υ Λ Ο Υ – Ν Ε Σ Τ Ο Ρ Ο Σ
Πλ. Νέστορος – ΠΥΛΟΣ
Τ.Κ. 240 01
Πληροφορίες:Γιώργος Πόπορης
ΤΗΛ:2723 3 60215 (ΣΥΖΕΥΞΙΣ)
2723 0 23270
FAX:2723 3 60216 (ΣΥΖΕΥΞΙΣ)
2723 0 28279
e-mail: pylos@otenet.gr


Πύλος 9η Μαΐου 2011


Αριθμ. Πρωτ. 6879


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ¨ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ¨ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου – Νέστορος, με την συμμετοχή φορέων του Δήμου μας κατά την συνεδρίαση της 6ης Μαΐου 2011, εξέδωσε το παρακάτω ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα.


Εκφράζουμε την ριζική αντίθεσή μας σχετικά με τις θέσεις του Υ.Π.Ε.Κ.Α. που αφορούν την δημόσια διαβούλευση για το ¨ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ¨ για τους παρακάτω λόγους: 
Επειδή όλη η ευρύτερη περιοχή μας είναι τουριστικά αναπτυγμένη και παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού, έρχεται σε αντίθεση με όσα χαρακτηριστικά αναφέρει η Κ.Υ.Α. του Υ.Π.Ε.Κ.Α., δηλαδή: 


¨Η χωροθέτηση νέων μονάδων υδατοκαλλιεργειών πρέπει να αποφεύγεται στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες τουριστικά ή παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού¨. 
Σημειώνουμε ότι το τμήμα από Μεθώνη έως Ακριτοχώρι είναι ανεπτυγμένο τουριστικά και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο τζίρος των καταστημάτων σε τιμές του έτους 2006 ανέρχεται σε πάνω από € 10.000.000,00. 
Στην περιοχή δραστηριοποιούνται εβδομήντα οκτώ (78) επιπλωμένα διαμερί-σματα, τριάντα (30) ξενοδοχεία, έξι (6) κάμπινγκ, ογδόντα πέντε (85) εστιατό-ρια, καφέ και καταστήματα τουριστικών ειδών. Περί τις διακόσιες (200) δηλαδή επιχειρήσεις ασχολούνται με τον τουρισμό δημιουργώντας επτακόσιες (700) θέσεις εργασίας. Επίσης στην περιοχή αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό παραθεριστικές κατοικίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πρώτο τετράμηνο αυτής της χρονιάς, κατατέθηκαν συνολικά εκατόν σαράντα πέντε (145) αιτήσεις για έκδοση οικοδομικών αδειών που αφορούν την παραπάνω περιοχή. 
Η τουριστική περιοχή από Μεθώνη έως και Ακριτοχώρι έχει άμεση οπτική επαφή με τις δύο (2) προτεινόμενες ζώνες, βόρεια της νήσου ΣΧΙΖΑ και ανατολικά της νήσου ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ, αλλά και οι παράλιες περιοχές στις θέσεις ¨Λάμπες¨ και ¨Φοινίκη¨ που λειτουργούν τουριστικές επιχειρήσεις, απέχουν λιγότερο από χίλια (1.000,00) μέτρα. 
Όλη η ευρύτερη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή ¨NATURA 2000¨ δηλαδή: 


- η νήσος Σχίζα είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενο τοπίο (Π.Τ.).


- υπάρχουν εντός της προτεινόμενης ζώνης και στο βυθό της αρχαία ναυάγια.


- στην χερσαία ζώνη της υπάρχει το σπήλαιο ¨ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ¨ το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ως αξιοποιήσιμο και είναι σε εξέλιξη από Έλληνες και ξένους γεωλόγους επιστημονικές μελέτες προς αξιοποίησή του. 


- Στην θαλάσσια περιοχή της νήσου ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ υπάρχει το θαλάσσιο πάρκο με θαλάσσια βλάστηση ¨ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ¨ με αρχαία ναυάγια στο βυθό και με σπουδαίο αρχαιολογικό υλικό (σαρκοφάγοι κ.λ.π.)


- Το χερσαίο μέρος της νήσου ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ, είναι χαρακτηρισμένο ως τοπίο προστασίας της φύσης (Π.Φ.) με δύο (2) σημαντικά μνημεία, το μοναδικό στην Μεσόγειο ¨δάσος δενδρώδους κουμαριάς¨ και η ¨Σπαρτόλακα¨ , τόπος, με απολιθωμένη γύρη. Ακόμα ευρίσκονται τα λείψανα της ¨Μονής των Βενεδικτίνων¨ και η ιστορική της σημασία είναι τεράστια (Συνθήκη ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ το 1409 μ.Χ.), επειδή τότε καθορίστηκαν τα όρια των Φράγκικων και Βενετσιάνικών κτήσεων της Πελοποννήσου.


- Στην περιοχή της προτεινόμενης χωροθέτησης υπάρχουν δίαυλοι ναυσιπλοΐας.


- Σε περίπτωση που στις δύο (2) προτεινόμενες περιοχές εγκατασταθούν αυτές οι μονάδες υδατοκαλλιέργειας με την προβλεπόμενη παραγωγή τους, θα παράγουν και θα αποβάλλουν ετησίως στο θαλάσσιο περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτες, απόβλητα μιάς πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων. Υπάρχει πλήρης αντίθεση από το γεγονός ότι η Πολιτεία έχει διαθέσει και δαπανήσει περίπου € 10.000.000,00 για την λειτουργία της ΜΟΝΑΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ.


- Στην ευρύτερη αυτή τουριστική – αγροτική περιοχή δραστηριοποιού-νται εκατό (100) και πλέον επαγγελματίες αλιείς, με δυσμενή αποτελέ-σματα γι’ αυτούς από τις προτεινόμενες δύο (2) εγκαταστάσεις υδατο-καλλιέργειας, επειδή το είδος και η διαχείρισή τους θα προσελκύει ¨καρχαριοειδή¨ με απρόβλεπτες συνέπειες για τους κατοίκους και παραθεριστές.


Για όλους τους παραπάνω λόγους και με δεδομένη την πρόθεση της Πολιτείας να ανατρέψει τον μέχρι σήμερα χαρακτήρα ανάπτυξης της περιοχής μας δημιουργώντας τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και λαμβανομένου υπόψη ότι ο προτεινόμενος χώρος εγκατάστασης υδατοκαλλιεργειών είναι για όλους τους κατοί-κους και επαγγελματίες της ευρύτερης τουριστικής περιοχής ζωτικός χώρος για την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού στις εναλλακτικές μορφές του, απαιτούμε την άμεση απόσυρση της προτεινόμενης διαβούλευσης που αφορά τις δύο (2) συγκεκρι-μένες περιοχές, δηλαδή της νήσου ΣΧΙΖΑ και νήσου ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ.


Άλλωστε η τοπική κοινωνία, για ανάλογη προσπάθεια από μέρους της Πολιτείας έχει αποφανθεί αρνητικά με αγώνες και το έτος 2007.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Δημήτριος Παν. Καφαντάρης


-----------------------------------------------------------------------------------
23/5/11

Ο κ. Μπεγλίτης τι κάνει για τα Ιχθυοτροφεία;;



Διαβάζουμε ότι μετά από συνεννόηση που είχε ο Υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Ν. Σηφουνάκη, ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα κληθούν στην Αθήνα να καταθέσουν τις απόψεις τους για το χωροταξικό οι Δήμαρχοι της Αργολίδας που το θέμα τους αφορά (Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ναυπλίου). 


Αναρωτιόμαστε αν ο υφυπουργός κ. Μπεγλίτης θα κάνει το ίδιο, με την ίδια θέρμη και επιχειρήματα για την Κορινθία, που πλήττεται ιδιαίτερα από την πρόταση για την χωροθέτηση.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://alliprotasi.wordpress.com/

Οι απόψεις του υφυπουργού κ. Γ. Μανιάτη για το θέμα της χωροθετησης ιχθυοτροφείων στην Αργολίδα όπως τις διατύπωσε στην παρουσία του στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Δήμου Επιδαύρου.

Μαΐου 18, 2011 

Την επιστημονική και πολιτική του άποψη ότι όλες οι θάλασσες της Αργολίδας είναι κορεσμένες από τις ήδη υφιστάμενες ιχθυοτροφικές μονάδες και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παραπέρα επέκτασής τους, κατέθεσε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ και βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στο ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Επιδαύρου, που έγινε την Παρασκευή 13.05.2011, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου στο Λυγουριό, με την παρουσία άνω των 150 πολιτών του Δήμου.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μανιάτης ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε και στα ακόλουθα: 
Η χώρα μας έχει απόλυτη ανάγκη από την εκπόνηση και υιοθέτηση ενός ειδικού χωροταξικού σχεδίου για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, προκειμένου να σταματήσουμε την σημερινή ασύδοτη, άναρχη και πολλές φορές παράνομη λειτουργία φορέων. Η προφανής και αδιαμφισβήτητη χρησιμότητα του χωροταξικού, οφείλει να λάβει υπόψη της την σαφή σύγκρουση χρήσεων γης – θάλασσας που υφίσταται ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες και τον τουρισμό, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές τουριστικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες, όπως η Επίδαυρος και ευρύτερα η Αργολίδα. 
Πριν 2 περίπου χρόνια, το καλοκαίρι του 2009, η Αργολίδα έζησε την οδυνηρή εμπειρία της πλήρους αντίθεσης του συνόλου των φορέων του Νομού, στην επέκταση της λειτουργίας υφιστάμενης μονάδας στη Νήσο Πλατειά του Δήμου Ασίνης (Δημοτικό Συμβούλιο, Νομαρχιακό Συμβούλιο, Σύλλογοι Επαγγελματιών Τολού – Δρεπάνου, κ.ά.) και παρ’ όλα αυτά ο τότε διορισμένος από την Κυβέρνηση Περιφερειάρχης, προεκλογικά και με πλήρη αδιαφορία στις απόψεις της τοπικής κοινωνίας, είχε προχωρήσει στην έγκριση και υπογραφή των όρων επέκτασης της μονάδας. Ο κ. Γ. Μανιάτης είχε τότε διευκρινίσει με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αργολίδας, ότι θεωρεί πως η Αργολίδα έχει εξαντλήσει την φέρουσα ικανότητά της σε εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείων, θεωρείται κορεσμένη και κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται να υπάρξει ουδεμία επέκταση υφιστάμενης μονάδας και προφανώς εγκατάσταση και λειτουργία οποιασδήποτε νέας. Στις θέσεις αυτές ο κ. Γ. Μανιάτης επιμένει απολύτως και σήμερα. 
Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα αρμοδιοτήτων που δεν λύθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά ούτε προς το παρόν από την σημερινή και το οποίο αναφέρεται στην ύπαρξη συναρμοδιοτήτων 3 τουλάχιστον Υπουργείων (Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης), γεγονός που δυστυχώς δεν επιτρέπει ούτε την αυστηρή παρακολούθηση της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος που προκαλούν οι μονάδες αυτές, ούτε τη δυνατότητα παρακολούθησης των προϋποθέσεων που επιβάλλει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κ.ά. 
Η πρόταση για το Ειδικό Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών, η οποία έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αποτελεί ένα κείμενο μελετητή, το οποίο ασφαλώς θα υποστεί την κριτική και τις βελτιώσεις που επιβάλλονται από τη δημοκρατική διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητο να υπάρξει τεκμηριωμένη και δημόσια κατάθεση των απόψεων όλων των φορέων του Δήμου Επιδαύρου, ιδιαίτερα στο ζήτημα της χωροθέτησης της ζώνης Α6, η οποία είναι προφανές ότι ξεπερνά κατά πολύ τα ανεκτά όρια ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Στις θέσεις των φορέων, ιδιαίτερη σημασία έχει να αναδειχθούν οι προτάσεις του Δήμου και της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών που σχετίζονται με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την σπουδαία τουριστική και πολιτιστική σημασία της Επιδαύρου, αλλά επιπλέον και οι απόψεις του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Επιδαύρου, οι οποίοι με σαφήνεια και αποδεικτικά στοιχεία περιγράφουν την κατάσταση που έχει σήμερα διαμορφωθεί, ως μη δεχόμενη καμία παραπέρα υποβάθμιση και ταυτόχρονα ως έχουσα οδηγήσει στη σημαντική συρρίκνωση των παράκτιων αλιευτικών πληθυσμών, αλλά και των προοπτικών επιβίωσης των εκατοντάδων οικογενειών παράκτιων αλιέων της περιοχής. 
Είναι αυτονόητο και προφανές, ότι σε οποιαδήποτε προσέγγιση του ζητήματος της ανάπτυξης της Επιδαύρου, κομβικό σημείο πρέπει να αποτελέσει η ύπαρξη του παγκόσμιας εμβέλειας Αρχαίου Θεάτρου, του μικρού Θεάτρου Επιδαύρου, αλλά και όλων των υπόλοιπων πολύ σπουδαίων πολιτιστικών μνημείων της περιοχής. 
Μετά από συνεννόηση που είχε ο Υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Ν. Σηφουνάκη, ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα κληθούν στην Αθήνα να καταθέσουν τις απόψεις τους για το χωροταξικό οι Δήμαρχοι της Αργολίδας που το θέμα τους αφορά (Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ναυπλίου). 



--------------------------------------------------------------------------------------------
23/5/11

Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Κορίνθου




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
Κόρινθος 19-05-2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων τη Δευτέρα 16/05/2011 με αρκετά και σοβαρά θέματα τόσο στην ημερήσια διάταξη , όσο και εκτός ημερήσιας διάταξης, παρουσία πλήθους κόσμου, φορέων, συλλόγων και τοπικών συμβουλίων. Οι σημαντικότερες αποφάσεις αναφέρονται παρακάτω:

· Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο και με τη ψήφο των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων Κόρφου, Σοφικού και Κατακαλίου αντιδρά στην προτεινόμενη από το σχέδιο του εθνικού χωροταξικού θεσμοθέτηση όλης της ζώνης του Σαρωνικού κόλπου , που περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Κορινθίων, για εγκατάσταση και λειτουργία ιχθυοτροφείων. Πρόκειται για πλήρη υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην ήδη υπερκορεσμένη αυτή περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Στην περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας ο Δήμος Κορινθίων θα ασκήσει όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα για τη προστασία των συμφερόντων των κατοίκων , των παραθεριστών και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής.

Από το γραφείο τύπου



---------------------------------------------------------------------------------------------------------




20/5/11

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Δ.Κ.ΣΟΦΙΚΟΥ,Τ.Κ. ΚΟΡΦΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ



ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Της Δημοτικής Κοινότητας Σοφικού, της Τοπικής Κοινότητας Κόρφου και λοιπών Τοπικών φορέων της Δημοτικής Ενότητας Σολυγείας του Δήμου Κορινθίων περί του προτεινόμενου - προωθούμενου εκ μέρους της Κυβέρνησης Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών που αφορά τα παράλια των άνω Κοινοτήτων στην θαλάσσια περιοχή δυτικά του Σαρωνικού Κόλπου.

Oι κάτωθι υπογεγραμμένοι εκπρόσωποι φορέων της Δημοτικής Ενότητας Σολυγείας του Δήμου Κορινθίων σε συνέχεια των αποφάσεων των Συμβουλίων της Δημοτικής Κοινότητας Σοφικού και Τοπικής Κοινότητας Κόρφου, με το παρόν επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε και να διαμαρτυρηθούμε για το προτεινόμενο - προωθούμενο εκ μέρους της Κυβέρνησης Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών που αφορά τα παράλια των Κοινοτήτων μας στην θαλάσσια περιοχή δυτικά του Σαρωνικού Κόλπου, μιας πρότασης που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και πιο συγκεκριμένα:

1. ΕΝΑΝΤΙΟΝΟΜΑΣΤΕ ρητά και κατηγορηματικά με την ιδέα και μόνο ότι θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν κι άλλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στις παραλίες μας με δεδομένο ότι ήδη αυτές που υπάρχουν και λειτουργούν έχουν προκαλέσει τεράστια οικολογική και περιβαλλοντολογική βλάβη τόσο στην παράλια ζώνη όσο και την χερσαία.
2. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ γιατί προωθούνται και σχεδιάζονται λύσεις - αποφάσεις που μόνο κακό θα προκαλέσουν πέραν αυτού που ήδη έχουν προκαλέσει, όμως φοβόμαστε πως και πάλι θα απομονωθούμε όπως συνήθως γίνεται, έτσι ώστε οι δήθεν επενδυτές να δράσουν και πάλι ανέλεγκτα και ασύδοτα σε βάρος της υγείας των λαϊκών κυρίως στρωμάτων, όπως συνήθως άλλωστε συμβαίνει …………. Προωθούνται αποφάσεις χωρίς την παραμικρή λογική, χωρίς το παραμικρό αίσθημα ευθύνης, αντίθετα στην κυριολεξία πρόχειρα και επιπόλαια και τούτο γιατί δεν σκέφτηκε κανείς πόσα και ποιά προβλήματα θα επακολουθήσουν και θα προκληθούν από τυχόν εγκατάσταση και λειτουργία νέων μονάδων ιχθυοτροφείων -υδατοκαλλιεργεών στις παραλίες μας.

3. ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ σε κάθε αυθαιρεσία της Διοίκησης σε σχέση με την δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, Π.Ο.Α.Υ., στις ζώνες όπως αυτές αναφέρονται και περιγράφονται στην πρόταση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) και τούτο διότι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως είναι η δυτική θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού τείνει να καταστραφεί αν κι εφ’ όσον, ό μη γένοιτο, τυχόν εφαρμοστεί η προτεινόμενη λύση των ως άνω αναφερόμενων συναρμόδιων Υπουργείων.

4. ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να δεχθούμε και άλλη υποβάθμιση της περιοχής μας χάρη των συμφερόντων των ολίγων αλλά εκλεκτών, αρνούμαστε να συνεισφέρουμε στις αδηφάγες ορέξεις τους, να θυσιάσουμε το μέλλον μας αλλά και κυρίως αυτών των παιδιών μας χάρη των ανύπαρκτων επενδύσεων, οι οποίες επενδύσεις συνίστανται σε άντληση υπέρογκων κεφαλαίων από κρατικές βασικά τράπεζες και συγχρόνως σε δήθεν «απασχόληση» εργαζομένων, ενώ αλήθεια είναι ότι «απασχολούνται» με τραγικές συνθήκες δουλειάς ή δουλείας κυρίως ανασφάλιστοι αλλοδαποί, χωρίς τον παραμικρό σεβασμό στα εργασιακά τους δικαιώματα προς χάρη πάντα του κέρδους των και την εκμετάλλευση αντίστοιχα της τελευταίας τους ικμάδας. 

Άραγε σκέφτηκε κανείς πως θα καταντήσουν ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή χάρη των συμφερόντων των ολίγων τρανών εκμεταλλευτών του φυσικού της κάλλους ; ; ; ; ; ; ; ;

Μη μας πουν πως όλα γίνονται για την ανάπτυξη και χάριν αυτής γιατί αν δεν το γνωρίζουν, δεν έχουν οι αρμόδιοι παρά να εξετάσουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η όλη περιοχή όπου σήμερα ήδη υφίστανται και λειτουργούν ιχθυοτροφεία. Κ. Κ. Αρμόδιοι δεν θέλουμε άλλη τέτοιου είδους ανάπτυξη, σας την χαρίζουμε ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

Άραγε γνωρίζουν αυτοί που προτείνουν την εγκατάσταση και την λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας πως στην ευρύτερη περιοχή του Κόρφου και πιο συγκεκριμένα στην θέση «Καλαμιανός», σήμερα γίνονται ανασκαφές με τεράστια μέχρι στιγμής ευρήματα που ανάγονται στην Μυκηναϊκή περίοδο ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;
Άραγε γνωρίζουν ότι στην ίδια θαλάσσια περιοχή και πιο συγκεκριμένα στις ακτές του νησιού «ΠΕΤΡΟΣ» όπου σήμερα ήδη λειτουργούν μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών πως έχουν εντοπιστεί ευρήματα αρχαίου ναυαγίου ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Άραγε γνωρίζουν πως στον όρμο «ΣΕΛΟΝΤΑ» όπου σήμερα ευδοκιμεί η μεγαλύτερη Ελληνική ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα εκεί ακριβώς ήταν το ορμητήριο του υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» με κυβερνήτη τον ένδοξο συμπατριώτη μας Μιλτιάδη Ιατρίδη κι αντί να τον αναδείξουμε ως ιστορική περιοχή τον έχουμε (όρμο), ήδη αποτελειώσει ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; δεν θα μας αφήσουν έστω και τώρα κάτι που να μας θυμίζει την τρισένδοξη ιστορία αυτού του τόπου, πρέπει όλα να τα ισοπεδώσουμε και να τ’ αφανίσουμε χάρη των συμφερόντων των εκμεταλλευτών τους και των διεκδικητών τους ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;
Επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα, δεν γνωρίζουν καλά - καλά ούτε καν που «πέφτει» η Σολυγεία, τους 


Δ Ι Α Μ Η Ν Υ Ο Υ Μ Ε ανθρώπινα και ειρηνικά ότι δεν θα συμβάλλουμε στην καταστροφή μας και τον αφανισμό μας, καθώς και ότι ασκήσεις επί χάρτου θα κάνουν σε άλλα θέματα και όχι σε θέματα που αφορούν το μέλλον μας και αυτό των παιδιών μας.

Τους Υ Π Ε Ν Θ Υ Μ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε (αρμοδίους) ότι δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση της περιοχής μας αλλά και των τοπικών μας κοινωνιών, αντίθετα ευελπιστούμε στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και κυρίως στην ανάδειξη των μνημείων μας.

Τους Κ Α Θ Ι Σ Τ Ο Υ Μ Ε (αρμοδίους) υπεύθυνους για τυχόν λειτουργία εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση άλλων ιχθυοτροφικών μονάδων στην περιοχή μας που θα έχει σαν αποτέλεσμα την περιβαλλοντολογική μας καταστροφή και μάλιστα τόσο στην θαλάσσια όσο και την χερσαία ζώνη.

Κατόπιν των ανωτέρω Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε απερίφραστα και Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε όχι μόνο την μη λειτουργία ή εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση άλλων ιχθυοτροφικών μονάδων στην περιοχή μας παρά και την απομάκρυνση των υπαρχόντων όπως άλλωστε αρμόζει σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία η οποία οφείλει να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον που αυτός βιώνει.


Παρακαλούμε το παρόν να διαβιβαστεί προς τους:

1. κ. Υπουργό του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
2. κ. Υπουργό του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ).
3. κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
4. κ. Αικατερίνη Φαρμάκη Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας.
5. κ. ΄Αγγελο Μανωλάκη Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας.
6. κ. Κωνσταντίνο Κόλλια Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Κορινθίας.
7.κ. Πέτρο Τατούλη Περιφερειάρχη Περιφέρειας Πελοποννήσου.
8.κ. Γεώργιο Δέδε Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. 
9.κ. Αλέξανδρο Πνευματικό Δήμαρχο Δήμου Κορινθίων.
10.κ Νικόλαο Σταυρέλη Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κορινθίων
11. κ. Προϊστάμενο της ΛΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων
Σοφικό 18 Απριλίου 2011

--------------------------------------------------------------------------------------------------
20/5/11
Η περιφέρεια Πελοποννήσου τι θέση έχει για τα Ιχθυοτροφεία;;


Την ίδια ώρα που σύσσωμος ο λαός της Κορινθίας και το Δημοτικό συμβούλιο αντιδρά στην προτεινόμενη χωροθέτηση για τις υδατοκαλλιέργειες που προωθεί το υπουργείο,και ζητούν την απομάκρυνση όλων των ιχθυοτροφείων μόλις λήξει η άδεια τους. στην ιστοσελίδα της περιφέρειας Πελοποννήσου διαβάζουμε σήμερα τις παρακάτω ανακοινώσεις.....
Ανακοίνωση «Μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας “ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.”, πλωτών εγκαταστάσεων συνολικής δυναμικότητας 462 τόνων ετησίως, σε συνολική μισθωμένη θαλάσσια έκταση 49 στρεμμάτων στην Νήσο Πλατειά, του Σαρωνικού Κόλπου του Ν.Κορινθίας»

Ανακοίνωση σχετικά με το έργο: «Μετεγκατάσταση-εκσυγχρονισμός και μετατροπή των εκτρεφόμενων ειδών σε θαλάσσιους Μεσογειακούς Ιχθύες, λειτουργούσας μονάδας πάχυνσης νέων ειδών θαλασσίων ψαριών της εταιρείας “ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ Α.Ε.Γ.Ε.”, από τη θέση ΒΔ της Νήσου Οβριός στη Νήσο Άγιος Πέτρος, Σαρωνικού Κόλπου του Ν.Κορινθίας» 
Σημειώνεται πως είναι απλά ένας τίτλος ανακοίνωσης χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες!!

-------------------------------------------------------------------------------------------

19/5/11

Τεκμηρίωση του Ψηφίσματος του Δ. Σ Πόρου για Υδατοκαλλιέργειες

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
«Τεκμηρίωση του Ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου για την διακήρυξη της πρόθεσής του να μην επιτρέψει τη δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Πόρο».

Σε εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 52/2011 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου που λήφθηκε ομόφωνα την 27η Απριλίου 2011, η συγκροτηθείσα «Επιτροπή για την αποτροπή της δημιουργίας Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο», αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Πόρου κ. Δ. Στρατηγό και τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, κ. κ. Ι. Δημητριάδη και Δ. Πάνου, συνοψίζει τους κάτωθι περιβαλλοντικούς, αναπτυξιακούς, νομικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς και λοιπούς λόγους, για τους οποίους ο Δήμος Πόρου ζητάει από την Πολιτεία την εξαίρεση του Πόρου από τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και διακηρύττει ότι, σε διαφορετική περίπτωση, δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ στον Πόρο:


1. Από το έτος 2008 η κοινωνία του Πόρου, όπως εκπροσωπείται θεσμικά και δημοκρατικά από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμο Πόρου και μετά την «ανακάλυψη» της μελέτης που έχει εκπονηθεί από το 2003 εν αγνοία της για τον καθορισμό Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή της, έχει διακηρύξει την απόλυτη αντίθεσή της στον χωροταξικό σχεδιασμό της Πολιτείας που αφορά στον Πόρο. Η Πολιτεία ωστόσο, όχι μόνο δεν ζήτησε ποτέ τη θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά όταν η τοπική αυτοδιοίκηση την διακήρυξε αυτοβούλως, την περιφρόνησε απόλυτα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου με σειρά αποφάσεών του ήδη από το έτος 2000 (αρ. 254/22.12.2000, 181/8.9.2005, 58/14.4.2008, 91/20.5.2009 και 168/29.9.2009) έχει εκφράσει επανηλειμμένα την απόλυτη αντίθεσή του σε κάθε νέα άδεια, εγκατάσταση ή επέκταση ιχθυοτροφείων, καθώς και την απαίτησή του για απομάκρυνση όλων των υφιστάμενων μονάδων, με δεδομένη την πολυετή παραβατικότητά τους. Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ. 168/29.9.2009, Απόφασή του, η οποία αποστάλθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει «την πλήρη αντίθεσή του στο υπό έκδοση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών και στη δημιουργία στο νησί του Πόρου Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών», να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη των υπευθύνων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας για τις πολυετείς παραβάσεις τους στον Πόρο και να προσβάλει στο εξής ενώπιον του ΣτΕ κάθε νέα διοικητική πράξη που αφορά σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο.


2. Στις 4 Οκτωβρίου 2008, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Περιφερειαρχών της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Πόρο υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλου, οι κάτοικοι του Πόρου οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό πλωτό αποκλεισμό του λιμανιού του Πόρου και επέδωσαν στους αρμόδιους Υπουργούς και φορείς Ψήφισμα, με το οποίο ζήταγαν: «Την εξαίρεση του Πόρου και της ευρύτερης περιοχής από τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στις οποίες μας έχει εντάξει η Πολιτεία χωρίς να έχει την συγκατάθεση της πλειοψηφίας των ανθρώπων που εδώ γεννήθηκαν, ζουν και επιθυμούν να κληροδοτήσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα και στις επόμενες γενιές. Την ένταξη του νησιού μας στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, κατηγορία Β2 με προοπτικές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Το κλείσιμο των λειτουργούντων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Την απαγόρευση έκδοσης αδειών για δημιουργία νέων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς και για την επέκταση ή μετεγκατάσταση παλαιών μονάδων. Την αποκατάσταση – προστασία του θαλασσίου οικοσυστήματος της περιοχής μας, από την οποία εξαρτάται το μέλλον των παιδιών μας και η οικονομική ανάπτυξή μας στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Την ελεύθερη πρόσβασή μας σε καθαρές θάλασσες και ακτές, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μας. Τη συνδρομή όλων των αρμοδίων φορέων για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας. Την άμεση ανταπόκριση όλων των εμπλεκομένων φορέων (Περιφέρεια Αττικής, Νομαρχία Πειραιά, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης -Διεύθυνση Αλιείας, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΔΙΠΕΧΩ κ.ά.) στα αιτήματά μας, χωρίς άλλες καθυστερήσεις». Στο ψήφισμα αυτό επισυνάφθηκε η διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου», την οποία πλέον έχουν υπογράψει πάνω από χίλιοι πολίτες και φορείς. Δυνάμει δε της διακήρυξης αυτής, έχουν γίνει σειρά νομικών και διοικητικών ενεργειών και έχουν αποσταλεί δεκάδες έγγραφα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.


3. Η επίσημη Πολιτεία, μέσω των αρμοδίων διοικητικών και δικαστικών διαδικασιών, έχει βεβαιώσει ότι όλες οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που ήταν και είναι εγκατεστημένες επί δύο δεκαετίες στον Πόρο λειτουργούν κατά παράβαση ή/και κατά υπέρμετρη υπέρβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών τους όρων, ενώ μερικές δεν είχαν καν εν ισχύ Άδειες ή εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Είναι δηλαδή αποδεδειγμένο και βεβαιωμένο το γεγονός ότι οι θεμελιώδεις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις χωροθέτησης και λειτουργίας ιχθυοτροφείων, ήτοι η υψηλή ποιότητα υδάτων και η τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, εξ ορισμού δεν πληρούνται στον Πόρο.


4. Μετά από μηνυτήρια αναφορά της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» το Φθινόπωρο του 2008, στην οποία μετά από Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσε και ο Δήμος Πόρου, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη και παρέπεμψε σε δίκη που τελικά προσδιορίστηκε για τις 6.9.2011, όλους τους υπευθύνους όλων των ανωτέρω εταιριών για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος του Πόρου από την παράνομη λειτουργία όλων των μονάδων τους από το 2005 (και όχι από νωρίτερα μόνον επειδή τα ίδια αδικήματα έχουν παραγραφεί). Στο σχετικό κατηγορητήριο, οι υπεύθυνοι των εταιριών φέρονται ως υπαίτιοι πολυετών παραβάσεων, οι οποίες «έχουν ως συνέπεια την αυξημένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του βυθού στην περιοχή» προκαλώντας «μεταβολή… που είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής». Οι παραβάσεις αυτές είναι: λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς Άδειες και χωρίς Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, υπέρβαση έως και του 500% της επιτρεπόμενης παραγωγής, υπέρβαση των πλωτών εγκαταστάσεων έως 283%, παράνομη απόρριψη άρρωστων και νεκρών ψαριών, κ.α. Επίσης, μετά από σχετική αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά, ασκήθηκε ποινική δίωξη και για παραβάσεις που αφορούν σε αυθαίρετες οικοδομικές κατασκευές εντός αιγιαλού, αδικήματα τα οποία εντάχθηκαν στην ίδια ως άνω δίκη, ενώ ήδη η Εισαγγελία Πειραιά έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση και για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν σε πολυετή μαζική χρήση της απαγορευμένης καρκινογόνου ουσίας φορμόλης στην παραγωγική διαδικασία των ίδιων μονάδων.


5. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε ελέγχους που διενήργησαν το Μάρτιο του 2009, μετά από καταγγελίες των κατοίκων και του Δήμου Πόρου, διαπίστωσαν «παράβαση των διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων», όπως πενταπλάσια της επιτρεπόμενης παραγωγή «η οποία συνεπάγεται αυξημένη επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού στην εν λόγω περιοχή», λειτουργία χωρίς ΑΕΠΟ, υπεράριθμους κλωβούς, παράνομη απόρριψη νεκρών – αρρώστων ψαριών, σε όλες τις μονάδες του Πόρου και βεβαίωσαν ότι «οι υπεύθυνοι των εταιριών υποβαθμίζουν το περιβάλλον και δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα και όρους για την προστασία του».


6. Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σε απάντηση αιτήματός του Οργανισμού Αθήνας περί της αναθεωρήσεως του πλαισίου χωροθετήσεως των υδατοκαλλιεργειών στην Αττική ήδη από το έτος 2002 έχει επισημάνει ότι: «..η εν λόγω περιοχή φαίνεται ήδη κορεσμένη, διότι εκεί λειτουργεί μεγάλος αριθμός υδατοκαλλιεργειών. Περαιτέρω εγκατάσταση μονάδων θα αποβεί σε βάρος της άσκησης θαλάσσιας και αλιευτικής δραστηριότητας, της τουριστικής αξιοποίησης και της περαιτέρω ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος» (αριθμ. πρωτ. 2137/1/01/02/ 17.4.2002 ).


7. Ο ΕΟΤ, σε απάντηση ερωτήματος της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφέρειας Αττικής, το έτος 2007 έχει επισημάνει διά του Γενικού Γραμματέα του ότι: «η μέχρι σήμερα σημαντική ανάπτυξη υδατοκελλιεργειών στον Πόρο προσεγγίζει οριακά για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τουριστικής παραθεριστικής δραστηριότητας επίπεδα» (αριθμ. πρωτ. 509434/11.4.2007 και 509639/6.6.2007).


8. Η περιοχή του Πόρου αποτελεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΑΙ/ΦΟ2/20372/867/6.6.1980 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού /ΦΕΚ 559 Β΄/23.6.1980) και περιλαμβάνει σημαντικούς προστατευόμενους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ ο οικισμός του Πόρου έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός οικισμός. (Π.Δ/γμα της 3.9.1993 /ΦΕΚ Δ΄1200/28.9.1993). Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της νήσου Πόρου υπάρχουν σημαντικές ενάλιες αρχαιότητες (υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ/ 4/1/3210π.ε./10.10.2008 έγγραφο της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων) και εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδωνίας (βλ. Μελέτη καθορισμού ΠΟΑΥ στην Περιφέρεια Αττικής), η οποία αποτελεί προστατευόμενο είδος σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εντός της σχεδιαζόμενης Π.Ο.Α.Υ., ο όρμος της Βαγιωνιάς ήταν το λιμάνι της Καλαυρίας κατά την αρχαιότητα, στον κάβο Βασίλη (Κοκορέλι) υπήρχε πρωτοελλαδικός οικισμός, ενώ στον θαλάσσιο χώρο πέριξ της νησίδος Μόδι το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιοτήτων διεξάγει δεκαετή έρευνα σε ένα από τα δύο ναυάγια της Ύστερης Εποχής του Χαλκού που έχουν ανακαλυφθεί στον ελληνικό χώρο, με βαρύνουσας σημασίας ενάλιες αρχαιότητες.


9. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, τόσο το χερσαίο όσο και το θαλάσσιο είναι μοναδικής ομορφιάς, καθώς κυριαρχούν παρθένες δασώδεις και δασικές περιοχές (ο Πόρος είναι από τα ελάχιστα ελληνικά νησιά στα οποία ακόμη σώζονται τέτοια οικοσυστήματα), παρθένες αδόμητες περιοχές και τοπία, που σε συνδυασμό με τους φυσικούς – εν είδη δαντέλας ορμίσκους, και την πολυπλοκότητα των ακτών, αλλά και των βυθών, συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που λίγα μόνον ανάλογα τοπία στον κόσμο μπορούν να το ανταγωνισθούν. Σε ολόκληρη την περιοχή υπάρχουν μονοπάτια περιπάτου σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, κατάλληλα για περιηγητικό, πεζοπορικό, και πολιτιστικό τουρισμό, αλλά και ακτές και βυθοί ιδανικοί για θαλάσσιο και καταδυτικό τουρισμό.


10. Η τοπική οικονομία του Πόρου βασίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και την αλιεία, τομείς οι οποίοι είναι συγκρουόμενοι με αυτόν της υδατοκαλλιέργειας, ο οποίος συνεισφέρει δυσανάλογα μικρό ποσοστό στην τοπική οικονομία και απασχόληση. Ο εσωτερικός και εξωτερικός τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή οικονομικών πόρων της περιοχής λόγω της θέσης της στον Αργοσαρωνικό κόλπο και της μικρής απόστασής της από το πολεοδομικό συγκρότημα Αθήνας-Πειραιά. Η ορθολογική τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αφορά ουσιαστικά και μια κοινωνία πολύ πολυπληθέστερη της τοπικής, αυτή των 5 εκατομμυρίων κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής. Η ύπαρξη μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και πολύ περισσότερο η δημιουργία Π.Ο.Α.Υ., αποτελεί απολύτως ανορθολογική αναπτυξιακή επιλογή για την περιοχή μας, η οποία θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ευημερία και την κοινωνική συνοχή των κατοίκων του Πόρου.


11. Ο Πόρος αποτελεί πανελλαδικό κέντρο θαλάσσιου τουρισμού, καθώς η μοναδική γεωμορφολογία του μαζί με την απέναντι ακτή της Πελοποννήσου, συνθέτει ένα απέραντο φυσικό λιμάνι με προστασία από όλους τους καιρούς, το οποίο, αξιοποιούμενο και από τα μεγάλα έργα υποδομής που έχει προωθήσει ο Δήμος, αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία στο νησί, αποτελεί επάξια έναν από τους μεγαλύτερους προορισμούς σκαφών στην Ελλάδα (οι ετήσιες αφίξεις σκαφών είναι καταγεγραμμένες και υπολογίζονται στις 10.000 περίπου). Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πόρος αποτελεί τον μόνιμο τόπο διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού –Charter Yacht Show- Poros, της μοναδικής ελληνικής έκθεσης που προάγει τον θαλάσσιο τουρισμό και μιας από τις ελάχιστες αντίστοιχου επιπέδου που διεξάγονται σε διεθνές επίπεδο.


11. Ο Πόρος έχει υπαχθεί στην κατηγορία Β2 του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, στην οποία δίνονται οι κατευθύνσεις για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ήπια ανάπτυξη που να σέβεται το περιβάλλον. Στις περιοχές της κατηγορίας αυτής αποθαρρύνονται οι οχλούσες και ασύμβατες με το χαρακτήρα του περιβάλλοντος, του τοπίου και των οικισμών παραγωγικές δραστηριότητες, μία εκ των οποίων είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς μεταξύ άλλων έχουν καθοριστεί οι ακόλουθες κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης: «Προστασία και ανάδειξη περιβάλλοντος και τοπίου, Λήψη μέτρων για την έγκαιρη πρόληψη φαινομένων υποβάθμισης της ποιότητας των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων και συνδυασμένη προβολή τους, Διατήρηση, προστασία και ανάδειξη των φυσικών , ιστορικών, αρχιτεκτονικών κ.ά. σημείων του χώρου με «μοναδικά» χαρακτηριστικά καθώς και του χαρακτήρα, της κλίμακας και των χαρακτηριστικών των οικισμών, Συγκρότηση τοπικών πολυθεματικών δικτύων και βελτίωση της προσβασιμότητας μεταξύ των πόλων και πόρων που τα συγκροτούν με περιβαλλοντικά ήπιες παρεμβάσεις στις οδικές συνδέσεις, Δημιουργία δικτύων μονοπατιών (εθνικών, ευρωπαϊκών) και διαδρομών («δρόμοι» καπνού, αμπέλου, ελιάς κ.ά.) περιβαλλοντικής ευαισθησίας και εκπαίδευσης, Προώθηση προγραμμάτων στήριξης αγροτικών δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον (στήριξη ολοκληρωμένης ή βιολογικής γεωργίας, προϊόντων ονομασίας προέλευσης , παραδοσιακών τεχνικών)». Στο δε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πόρου (παράγραφος 6.2.β.1 του τεύχους μελέτης σελ. 126), προβλέπεται η μη εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας κάθε μορφής, καθώς και ο προγραμματισμός απομάκρυνσης των υφιστάμενων μονάδων, επειδή η ύπαρξή τους έρχεται σε αντίθεση με τις περαιτέρω δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.


12. Ο Πόρος είναι το μοναδικό νησί με ανάλογη πληθυσμιακή και τουριστική ανάπτυξη, στο οποίο θα δημιουργηθεί Π.Ο.Α.Υ. Σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού (εκτός της Σαλαμίνας), τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα (με ελάχιστες μεμονωμένες εξαιρέσεις) κτλ δεν θα επιτρέπεται η δημιουργία συγκεντρώσεων και οργανωμένων ζωνών υδατοκαλλιέργειας. Αντίθετα Π.Ο.Α.Υ. θα δημιουργηθούν κατά κύριο λόγο σε ακατοίκητες και μη ανεπτυγμένες τουριστικά ακτές και βραχονησίδες. Επομένως είναι πασιφανές ότι δεν δικαιολογείται η υπαγωγή του Πόρου στην κατηγορία που εντάχθηκε.


13. Πέρα των παραπάνω, η γεωγραφική θέση του Πόρου, σε απόσταση μόλις τριάντα μιλίων από το λεκανοπέδιο της Αττικής, του προσδίδει μια βαρύνουσα σημασία σε περιφερειακό επίπεδο. Ο Πόρος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά σε τέτοια απόσταση, αποτελεί ουσιαστικά αναπόσπαστο «ζωτικό χώρο» του μητροπολιτικού κέντρου της Αθήνας. Εκτός από την αυτοτελή του υπόσταση ως νησί, πρέπει να γίνεται αντιληπτός ως μια από τις παραλίες της πρωτεύουσας και ως μια από τις αναγκαίες διεξόδους στη θάλασσα για τα εκατομμύρια των κατοίκων της, σε απόσταση μάλιστα αυθημερόν – ωριαίας – πρόσβασης, την οποία η Πολιτεία δεν έχει την πολυτέλεια να δεσμεύσει για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Τέλος, με δεδομένη τη μεγάλη πίεση και την άμεση περιβαλλοντική επιβάρυνση που υφίσταται ο Σαρωνικός κόλπος στη βόρεια πλευρά του από το μητροπολιτικό κέντρο, η χωροθέτηση κάθε επιπλέον επιβαρυντικής δραστηριότητας στα νότια όριά του, είναι τουλάχιστον παράλογη (ακόμα και αν την εξετάσουμε από την -αντίθετη- σκοπιά, αυτή της καθαρότητας των υδάτων υδατοκαλλιέργειας).

-----------------------------------------------------------------------------------------

18/5/11

Οι παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο για τις Υδατοκαλλιέργειες

Από την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες (ΕΠΧΣΑΑ).

Δείτε στο βίντεο μέρος των παρεμβάσεων στο θέμα, από τους κυρίους Χατζή, Γκεζερλή, Κλέττα, Γκούμα, Βλαχοδημητρόπουλο, Αρχοντάκη και του Δημάρχου κ.Πνευματικού.




--------------------------------------------------------------------------------------

18/5/11

Η τοποθέτηση Κασίμη για τα ιχθυοτροφεία.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΣΦΕΝΤΟΝΑ, στις 18 Μαΐου, 2011




Μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της χωροθέτησης για ιχθυοκαλλιέργειες που ετοιμάζεται να κάνει πράξη η Κυβέρνηση με Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό , έκανε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφία Μπάμπης Κασίμης.

Ο πάντα προετοιμασμένος και ενημερωμένος αρχηγός της Κίνησης Πολιτών δεν επιχείρησε παρέμβαση στη λογική “ορμάτε παλληκάρια, όλοι στον αγώνα κ.λ.π ” αλλά τεκμηριωμένη ενημέρωση και δικαιολογημένο ερώτημα “μετά την έκδοση ψηφίσματος από το Δ.Σ τι θα ακολουθήσει ; ”

Από τον Μπάμπη Κασίμη ακούσαμε ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες όπως ότι πρώην Υπουργός της Γεωργιανής Κυβέρνησης είναι επικεφαλής επιχειρηματικού Ομίλου που εξαγοράζει και στην Ελλάδα παντού ιχθυοτροφεία. Μίλησε επίσης για την δυναμική στις εξαγωγές των ιχθυοκαλλιεργειών αφού υπερβαίνουν το 70% του παραγόμενου προϊόντος , αλλά σε αυτούς που επιχειρούν να προσθέσουν στα υπέρ του κλάδου το θέμα της απασχόλησης εργαζομένων ήταν καταπέλτης: ” Στα ιχθυοτροφεία επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας αφού πέρα από τα στελέχη της Διοίκησης οι λοιποί εργαζόμενοι είναι αλλοδαποί και μάλιστα ανασφάλιστοι!”

Δείτε την παρέμβαση του Μπάμπη Κασίμη στο σχετικό βίντεο :
οι δημοσιεύσεις που επιβεβαιώνουν τα όσα είπε ο Χ.Κασίμης




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


18/5/11


Ένα "περίεργο" κλίμα επικρατεί στη διασύνδεση των παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης του Δήμου Κορινθίων.Μια εμφανή απέχθεια στη διαφάνεια και την άμεση ενημέρωση, που δόξα τω θεό σήμερα με τα μέσα που υπάρχουν μπορεί να είναι άμεση.

Είχα γράψει στο "ΣΟΛΥΓΕΙΑ" για την ανυπαρξία της όποιας ενημέρωσης στον πρώην δήμο Σολυγείας, εξ ου και η δικιά μου πρωτοβουλία να φτιάξω το blog ΣΟΛΥΓΕΙΑ, για να ενημερώνω κατά το δυνατόν τους κατοίκους της περιοχής. Αντίστοιχα είχα διαπιστώσει την ίδια δυσκολία και στην ενημέρωση από πλευρά του δήμου Κορινθίων, κάτι που επτά μήνες μετά την Καλλικρατική αναδιάρθρωση- ενοποίηση των δήμων και την εκλογή νέων αυτοδιοικήσεων, δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό!!

Το πιο εύκολα πραγματοποιήσιμο και χωρίς σχεδόν κανένα οικονομικό βάρος έργο που θα μπορούσε να κάνει ο κ.Πνευματικός το έχει τελείως "αμελήσει".

Εκτός και αν σκόπιμα ακολουθεί την πολιτική του όσο πιο λίγα ξέρουν οι πολίτες τόσο καλύτερα για την εξουσία. Όσα λιγότερα στοιχεία και ενημέρωση έχουν τόσο μεγαλύτερη ησυχία θα έχουμε από τυχόν ελέγχους και κριτικές.

Είναι αλήθεια παράλογο και χρίζει διαφόρων ερμηνειών το ότι ένα ψήφισμα που συντάχθηκε και κατατέθηκε από την Δημοτική κοινότητα Σοφικού στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για να ενσωματωθεί στο αντίστοιχο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κορίνθου , και το οποίο προσυπέγραφαν η τοπική κοινότητα Κόρφου και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής σχετικά με τα ιχθυοτροφεία , ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΩ με email αφού δεν μπόρεσα να το πάρω την Δευτέρα σε φωτοτυπία!!
--------------------------------------------------------------------------------------------

17/5/11ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

• Στην θαλάσσια περιοχή της Νήσου Πλατειάς στο Αργολικό Κόλπο αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια διάφορες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Η λειτουργία των οποίων δημιούργησε σοβαρές αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον της ευρύτερης θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής του Αργολικού Κόλπου, επιδείνωσε δε δραστικά τους όρους διαβίωσης των κατοίκων και των επισκεπτών(τουριστών) των οικισμών του Κόλπου αυτού.
• Το αίτημα της περιφέρειας Πελοποννήσου (Ιούλιος 2009) για γνωμοδότηση για έκδοση νέα άδειας δημιούργησε αντιδράσεις από το σύνολο των κατοίκων και φορέων της περιοχής η οποία εκφράστηκε με καταγγελίες από το Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού, Πολιτιστικό Σύλλογο Τολού, Πολιτιστικό Σύλλογο Ασίνης, Πολιτιστικό Σύλλογο Κάντιας, Σύλλογο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ασίνης – Δρεπάνου – Ιρίων «Ζεύς», Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Τολού, Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Τολού «Τρίαινα», Αλιευτικό Σύλλογος Δρεπάνου «Αγ. Ανδριανός», Ένωση Πολιτών Δήμου Ασίνης, Τοπικό Συμβούλιο Τολού καθώς και με επίσημες αποφάσεις όπως η Αρνητική Εισήγηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αργολίδας (πρακτικό 10/2009), η Αρνητική Εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ασίνης (πρακτικό 120/2009),και οι απόψεις των Βουλευτών.
• Παρόλη την σύσσωμη αντίδραση της Τοπικής Κοινωνίας η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε (Προεκλογικά) στην έκδοση άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της υπόψη μονάδας υδατοκαλλιέργειας (28459/4852/21.10.2009 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου).
• Όλοι οι φορείς ενωμένοι καταθέσαμε την 14/12/2009 αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας καθώς και αίτηση αναστολής εκτελέσεως της απόφαση της Περιφέρεια Πελοποννήσου.
• Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, την 09/03/2010, με απόφαση του Προέδρου Κου Κωνσταντίνου Μενουδάκου διέταξε την αναστολή της ισχύος των πράξεων του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες ιδρύσεως και λειτουργίας της υπόψη Μονάδας Ιχθυοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση του Δικαστηρίου, οι κλωβοί που έχουν τοποθετηθεί πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα, αμέσως μόλις διατεθούν οι γόνοι ιχθύων που έχουν ήδη τοποθετηθεί. Κρίθηκε σκόπιμο να ασκηθεί πίεση στην οικεία Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή, ώστε να αποφευχθεί τυχόν εν κρυπτώ ρίψη γόνου ιχθύων στους κλωβούς.

• Εκτοτε παρά το γεγονός ότι η απόφαση κοινοποιήθηκε σε όλες τις Υπηρεσίες (Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Νομάρχη Αργολίδας, Νομαρχιακό Συμβούλιο Αργολίδας, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, Δήμαρχο Δήμου Ασίνης, Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ασίνης, Βουλευτές Νομού Αργολίδας, Αστυνομία Τολού, Λιμεναρχείο Τολού, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας ΔΕΝ εφαρμόστηκε. Παρότι επανήλθαμε με άλλα έγγραφα ζητώντας διευκρινήσεις γιατί δεν εφαρμόζετε η απόφαση η απάντηση ήταν ότι κανείς δεν ήταν «Αρμόδιος»

• Η αίτηση Ακυρώσεως που ήταν να συζητηθεί φέτος τον Φεβρουάριο 2011 πήρε αναβολή λόγω φόρτου εργασιών του Συμβουλίου Επικρατείας.

• Αυτή τη στιγμή γίνεται η Δημόσια Διαβούλευση για την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού» μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΚΑ (http://www.opengov.gr/minenv/?p=1630) . Στο σχέδιο προτείνεται (σελ. 210 Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.) για τη Νήσο Πλατειά δημιουργία Π.Ο.Α.Υ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας) με δυναμικότητα 4050 τόνους/έτος. Εάν πραγματοποιηθεί η έγκριση του συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού θα νομιμοποιήσει όλες τις υφιστάμενες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας αλλά θα επιτρέψει και τη λειτουργία ΝΕΩΝ μονάδων.


• Η περιοχή έχει αναπτυχθεί Τουριστικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 με περισσότερες από 6,000 κλίνες. Οι παραλίες και οι λουόμενοι δε, αντιμετωπίζουν καθημερινό πρόβλημα (ξεβράζονται σακούλες, κτλ). Ο βυθός περιμετρικά της Νήσου Πλατειάς είναι δυσδιάκριτος και θολός αλλά και η μόλυνση στην ακτή (σκουπίδια, κτλ) είναι ορατή με γυμνό μάτι. (για φωτογραφίες βλέπε http://www.tolo.gr/newsletters/pdf/ixthyotrofeia.pdf )


• Εμείς ΖHTOYME όχι μόνο την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της συγκεκριμένης ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και τη σταδιακή απομάκρυνση όλων των υπολοίπων ιχθυοκαλλιεργειών της Νήσου Πλατειάς.


Τουρισμός και Ιχθυοκαλλιέργειες ΔΕΝ μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο.


Γεωργιδάκης Ιωάννης
Προεδρος Συλλόγου Επαγγελματιων Τολου Ασχολουμένων με τον Τουρισμό


------------------------------------------------------------------------------------------

17/5/11

ΨΗΦΙΣΜΑ   ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΡΟΥ

Σήμερα Τετάρτη 27 Απριλίου 2011, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Πόρου, εκφράζοντας τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού του Πόρου και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές και στον τόπο που υπηρετούμε, αποφασίσαμε ομόφωνα ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ τη δημιουργία στον Πόρο Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, την οποία προβλέπει το υπό διαβούλευση «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών».


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ για το γεγονός ότι αποφάσισε να μεταβάλει το μέλλον του Πόρου, χωρίς να λάβει υπόψη της τη γνώμη των κατοίκων, των φίλων και των επισκεπτών του.


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για το γεγονός ότι η βούληση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη μέσω ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, αγνοήθηκε παντελώς, σε αντίθεση με τη βούληση μεμονωμένων επιχειρηματιών που κατάφεραν μέσω επίσημων διαδικασιών να διαμορφώσουν μια κατάσταση ωφέλιμη για τους ίδιους και εις βάρος του νησιού του Πόρου.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για το γεγονός ότι με τον χωροταξικό αυτό σχεδιασμό, επιχειρείται να νομιμοποιηθεί η λειτουργία μιας δραστηριότητας που βεβαιωμένα από τους αρμόδιους φορείς του Ελληνικού Κράτους παραβιάζει επί μακρού τους όρους λειτουργίας της και τους νόμους, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον του Πόρου στην ολότητά του, φυσικό και πολιτισμικό, εξοντώνοντας οικονομικά τους κατοίκους μας που ζουν από τον τουρισμό και αποστερώντας μας από οιαδήποτε βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική.

ΖΗΤΑΜΕ από τον Πρωθυπουργό και όλους τους ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ την εξαίρεση του Πόρου από τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών για λόγους αναπτυξιακούς – τουριστικούς, περιβαλλοντικούς, αρχαιολογικούς-πολιτισμικούς και νομικούς και ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΟΥΜΕ ρητά ότι εάν το δίκαιο και δημοκρατικό αίτημά μας δεν εισακουσθεί, θα μας βρουν απέναντί τους, διότι όλοι εμείς -αιρετοί και λαός- δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο.

------------------------------------------------------------------------------------


17/5/11

Ιχθυοκαλλιέργειες και κέρδη για τους λίγους; η ...



Στις 26 Μαΐου λήγει το χρονικό όριο για την διαβούλευση μέσω διαδικτύου του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες (ΕΠΧΣΑΑ).

Εδώ θέλω να θίξω ένα θέμα σχετικά με την «διαβούλευση» και τον τρόπο που γίνεται αυτή. Ένα πρώτα συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε σχετικά με την εξοικείωση των φορέων με το πρόγραμμα «διαύγεια» και την διαβούλευση μέσω διαδικτύου, είναι ότι αρκετούς μήνες μετά την εφαρμογή του , οι ενδιαφερόμενοι φορείς αγνοούν ότι είναι πλέον υποχρεωμένοι πέρα από την ανάρτηση όλων των αποφάσεων τους στο διαδίκτυο , να παρακολουθούν και όλες τις αναρτήσεις που τους ενδιαφέρουν και να θέτουν εκεί πλέον θέσεις, απόψεις, προτάσεις, κριτικές κλπ Αυτό γίνεται εύκολα αρκεί να δοθεί το απαραίτητο βάρος στην οργάνωση μιας υπηρεσίας εξοικειωμένης με τα ηλεκτρονικά μέσα, και εδώ πολλά μπορεί να «διδάξει» η εμπειρία της αντίστοιχης δουλειάς που έχει κάνει ο περιφερειάρχης .

Κάνω την παραπάνω αναφορά γιατί διαπίστωσα ότι ήμουν ο πρώτος που αναλήφθηκε την ανάρτηση στο διαδίκτυο, την οποία βεβαίως έκανα αμέσως αναδημοσίευση της σχετικής διεύθυνσης και σχολίασα ότι περιμένω με ενδιαφέρον τις επίσημες θέσεις των εκλεγμένων εκπροσώπων μας στην Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, για να δούμε επιτέλους τώρα που τίθεται το θέμα επί τάπητος και ολοκληρωμένα σε ένα κείμενο εκατοντάδων σελίδων τι θέση θα πάρουν.

Μια επίσης διαπίστωση που θέλω να κάνω είναι ότι η άλλη πλευρά της μη διαφάνειας της λογοκρισίας της περιορισμένης και ελεγχόμενης ενημέρωσης είναι αυτή του να έχεις τεράστιο όγκο σχετικών η άσχετων με το θέμα πληροφοριών , οι οποίες με την πληθώρα τους σε αποτρέπουν να τις μελετήσεις ,έτσι φτάνουμε στο ίδιο αποτέλεσμα της μη ενημέρωσης.

Συμπερασματικά κρίνω πως όλο το κείμενο του ΕΠΧΣΑΑ έχει «βγει» από τα γραφεία των κυρίαρχων στο κλάδο της υδατοκαλλιέργειας εταιρειών ,γιατί βρίσκει μόνο θετικά στην ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών καμία αντίθεση η σύγκρουση συμφερόντων με άλλες δραστηριότητες , καμία μόλυνση στο περιβάλλον καμία επίπτωση στις τοπικές κοινωνίες . Το αρμόδιο υπουργείο δεν θέτει απλά μόνο το ζήτημα, αλλά παίρνει και σαφή θέση «διαφημίζοντας» τις υδατοκαλλιέργειες για το πόσο , αγνές και αμόλυντες είναι!!

Χθες συζητήθηκε το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων το οποίο ομόφωνα τάσσεται κατά της πρότασης του Υπουργείου. Υπάρχουν επίσης τοπικές και συλλογικές διεργασίες και αντιδράσεις που σε επόμενες αναρτήσεις μας θα αναφέρουμε, όταν θα καταφέρουμε και εμείς να ....πάρουμε τα επίσημα κείμενα των ψηφισμάτων που έχουν εκδοθεί και τα έχουμε ζητήσει.

-------------------------------------------------------------------------------------------------




16/5/2001


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ.Ν.ΕΠΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΩΝ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ ΚΟΛΠΟ



















--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


15/5/2011


ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕΑΚ&Φ ΓΙΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ












--------------------------------------------------------------------------------------






10/5/2001


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΡΦΟΥ ΓΙΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ











-------------------------------------------------------------------------------------------




26/4/11

Παράγοντες που συμβάλλουν στην καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου.



Λάβαμε και δημοσιεύουμε μέρος του email της (ΠΟΠΕΑ) με τίτλο

Η Ε.Ε ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΛΥΣΗ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων (ΠΟΠΕΑ), όπως ανέφερε ο Πρόεδρός της, εχει ενημερώσει την Ε.Ε. ποιοί σημαντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου που είναι κατά σειρά:

1) Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ: Δεν γνωρίζει η Ε.Ε. και ιδιαίτερα η επιστημονική της επιτροπή ότι χιλιάδες βιομηχανίες που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές σε 21 χώρες της μεσογείου ρυπαίνουν τη Μεσόγειο ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΝΟΥΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ κάθε χρόνο, τα οποία έχουν ΚΑΙ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ; Επίσης, δεν γνωρίζουν ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες στην θάλασσα οδηγούν στην απόθεση μεγάλων ποσοτήτων οργανικής ύλης στον θαλάσσιο πυθμένα και οι συγκεντρώσεις αζώτου και φωσφόρου επιβαρύνουν τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα;


Η Μεσόγειος είναι μία κλειστή θάλασσα η οποία επικοινωνεί με τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ερυθρά Θάλασσα. Ο περίκλειστος χαρακτήρας της την καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ρύπανση. Οι ελληνικές ακτές, καθώς βρίσκονται στο ανατολικότερο άκρο αυτής της κλειστής λεκάνης, είναι περισσότερο ευάλωτες σε μία σειρά σοβαρών κινδύνων. Στη Μεσόγειο έχουν επισημανθεί 115 περιοχές όπου παρατηρούνται υψηλά επίπεδα ρύπανσης.


Όπως έχει διαπιστωθεί, ούτε η Ε.Ε ούτε οι επαγγελματίες ψαράδες έχουν ασχοληθεί και αναφερθεί για το θέμα αυτό παρ’ όλο που είναι ο υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος για την καταστροφή της Μεσογείου. Γιατί λοιπόν όλοι σιωπούν;

2) ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ: Είναι ο δεύτερος κατά σειρά κίνδυνος για το θαλάσσιο πλούτο με τον οποίο κανένας φορέας δεν ασχολήθηκε εκτός από την Ομοσπονδία μας. Είναι μία από τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας και το γνωρίζουμε στην πράξη.


Ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Βαμβακάρης παρέδωσε και για τους δύο αυτούς παράγοντες επιστημονικές μελέτες του Κουστώ και της WWF.

3) ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ: Ένας ακόμη βασικός παράγοντας που θα έπρεπε να αναφέρεται στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ και που αποδεικνύει ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ότι στόχος της Ε.Ε. δεν είναι Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΛΛΑ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ είναι, ότι δεν υπάρχει καμία χρονική περίοδος απαγόρευσης λόγω αναπαραγωγής των αλιευμάτων. Είχαμε προτείνει ΜΟΝΟΝ ΕΜΕΙΣ, λόγω ωοτοκίας των αλιευμάτων να απαγορεύονται όλα τα αλιευτικά εργαλεία επαγγελματιών και ερασιτεχνικών, από 15 Μαΐου έως τέλος Ιουνίου. Όχι μόνο μας αγνόησαν, αλλά μας προκαλούν αφού αφήνουν το διάστημα αυτό τους επαγγελματίες ψαράδες και ιδιαίτερα τα συρόμενα εργαλεία να καταστρέφουν το βυθό.

4) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΟΝΑΡ ΚΑΙ ΣΚΑΛΩΜΑ ΔΙΧΤΥΩΝ: Πριν από 25 χρόνια υπήρχαν αμέτρητοι τόνοι μπαλάδων. Όμως, από τον καιρό που οι παράκτιοι επαγγελματίες ψαράδες χρησιμοποιούν τα Σόναρ αντί για καθετές, αλιεύουν με εκατομμύρια μέτρα δίχτυ, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί κατά 80%. Σε αυτό, δεν ευθύνεται μόνο η υπεραλίευση, αλλά το χειρότερο είναι ότι λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων σκαλώνουν στα βράχια του βυθού εκατομμύρια μέτρα δίχτυα τα οποία προκαλούν μεγάλη καταστροφή. Πάλι η Ομοσπονδία μας είναι ή ΜΟΝΗ που το έθιξε και που η Ε.Ε ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ.

5) ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΔΙΧΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ: Η Ε.Ε. γνωρίζει πολύ καλά ότι οι παράκτιοι επαγγελματίες ψαράδες, για να αλιεύουν ΑΣΤΑΚΟΥΣ, χρησιμοποιούν παλιά δίχτυα σκόπιμα για την αλιεία τους. Ο λόγος είναι ότι αφ’ ενός μεν τα αφήνουν 3-4 μέρες στον βυθό όπου τα ψάρια που πιάνονται γίνονται δόλωμα στους αστακούς και αφ’ ετέρου, τις περισσότερες φορές τα δίχτυα σκαλώνουν στα βράχια του βυθού. Ένας που γνωρίζει το αντικείμενο, θα καταλάβει τη μεγάλη ζημιά που προκαλούν οι παράκτιοι επαγγελματίες.

6) ΣΥΡΟΜΕΝΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: Στο μόνο που όλοι οι ψαράδες συμφωνούμε είναι, ότι τα συρόμενα εργαλεία είναι εκείνα που προκαλούν την μεγαλύτερη καταστροφή. Εφόσον η Ε.Ε. επέτρεψε τη χρήση τις μηχανότρατας θα έπρεπε αυτή να γίνεται για απόσταση τουλάχιστον 5 μιλίων από τις ακτές της νησιωτικής Ελλάδας και να απαγορευθεί η αλιεία αυτής τις νυχτερινές ώρες. Ο λόγος είναι ότι το κέντρο παρακολούθησης σκαφών δεν μπορεί να ελέγχει τις παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες. Δεν είναι κατάλληλα στελεχωμένα και τα δεδομένα που συγκεντρώνει το σύστημα δεν διασταυρώνονται με τα πραγματικά δεδομένα της θέσης των αλιευτικών σκαφών, γεγονός που αποδεικνύεται από τις συνεχείς παραβάσεις που παρατηρούνται ιδιαίτερα στην νησιωτική Ελλάδα κατά την διάρκεια της νύχτας . Επίσης, θα πρέπει οι μηχανότρατες εκτός των άλλων, να αλιεύουν τους μήνες ΝΟΕΜΒΡΙΟ-ΑΠΡΙΛΙΟ.

Όσον αφορά τώρα τα γρι-γρι, θα πρέπει να μεγαλώσουν το άνοιγμα ματιού στα δίχτυα τους γιατί είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα τους θερινούς, μήνες να αλιεύουν με δίχτυ με άνοιγμα ματιού 4-5 χιλιοστά καταστρέφοντας το γόνος.


--

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

9/2/11

Αναβολή εκδίκασης μηνυτήριας αναφοράς κατα ιχθυοκαλιεργειών στον Κόρφο





Ανεβλήθη για τις 16/12/2011 λόγω απεργίας των Δικηγόρων,


η εκδίκαση της μηνυτήριας αναφοράς που έχει υποβάλλει ο Χαράλαμπος Ραφτόπουλος, εναντίον των υπεύθυνων της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, για την εις βάρος του απόπειρα ανθρωποκτονίας από ανθρώπους των ιχθυοκαλλιεργειών, που έλαβε χώρα την 27/01/2008 στον Κόρφο Κορινθίας κατά την διάρκεια της ειρηνικής διαμαρτυρίας ενάντια, στην εγκατάσταση και άλλης μονάδας υδατοκαλλιέργειας που επρόκειτο να γίνει στον Κόρφο.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

VIDEO- Ο Ευ. Σπινθάκης συζητά με τον Σύλλογο Αλιέων και φίλων Κόρφου

Ο Ευ. Σπινθάκης συζητά με τον Σύλλογο Αλιέων και φίλων Κόρφου τον κ. Βλαχοδημητρόπουλο και τον κ. Λάμπρου για τις δραστηριότητες του συλλόγου σχετικά με την σχεδιαζόμενη αποβάθρα, την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργητκών μονάδων της περιοχής, τον καθαρισμό των παραλιών




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

Οχι άλλα ιχθυοτροφεία στον Κόρφο!!!!

Για πέμπτη φορά αναβλήθηκε η εκδίκαση στο Συμβούλιο Επικρατείας της προσφυγή του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κόρφου & Φίλων (ΣΕΑΚ&Φ) και του Τοπικού Διαμερίσματος ΚΟΡΦΟΥ, που θα εκδικαζόταν τον Ιανουάριο 2010, για την ακύρωση της υπ΄αρ. 2301/13-06-2007 απόφασης Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Πελοποννήσου,περί χορήγησης άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ.Η νέα συζήτηση ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο του 2010.Η εν λόγω άδεια έχει ανασταλεί προσωρινά μέχρι την εκδίκαση της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.









Παρ΄όλα αυτά,η εταιρία Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες "δεν κάθεται στ΄κλουβιά της", αλλά επιδεικνύει κινητικότητα που μάλλον μόνο ανησυχίες μπορεί να μας προκαλέσει.

Παραθέτουμε παρακάτω έγγραφο του Δήμου Σολυγείας και του Λιμεναρχείου Ίσθμιας, για του λόγου το αληθές.