Κάτοικοι του Κόρφου δημιούργησαν Ομάδα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης.




Μια καλή είδηση για τον Κόρφο Κορινθίας. Σε χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία της κοινότητας, δημιουργήθηκε από κατοίκους του  ομάδα εθελοντισμού και αλληλεγγύης αποφασίζοντας τα εξής.

Η ομάδα αυτή να είναι ανοικτή για όσους θέλουν να συμμετάσχουν. Συνδετικός κρίκος και κοινή συνισταμένη αρχών για τη συλλογική τους δράση, αποτελεί το παρακάτω κείμενο.

Ομάδα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης Κόρφου.

Σε μια κοινωνία που καθημερινά διαπιστώνουμε ότι το ατομικό συμφέρον επικρατεί επί του συλλογικού, όπου το προσωπικό όφελος κυριαρχεί επί του κοινωνικού, ο εθελοντισμός έρχεται για να προσδώσει στον ατομικισμό, τη συλλογική και κοινωνική του διάσταση ενώ η αλληλεγγύη είναι η δική μας αντίσταση είναι ο δρόμος για να μην παραδοθούμε σαν κοινωνία στη μοναξιά και την απόγνωση, στον εφησυχασμό, και τις ρατσιστικές τάσεις.
Ο εθελοντισμός δίνει νόημα και περιεχόμενο σε πανανθρώπινες αξίες, λιγότερο ή περισσότερο ξεχασμένες, όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Σε μια αλληλέγγυα κοινωνία, δεν υπάρχουν έχοντες και κατέχοντες, απόκληροι και προνομιούχοι. Δεν υπάρχουν διαχωρισμοί κοινωνικοί, φυλετικοί, θρησκευτικοί. Υπάρχει η συνύπαρξη, η στήριξη των συνανθρώπων μας, έχοντας την επίγνωση ότι μπορεί να ήμασταν εμείς στην θέση τους και η από κοινού δημιουργία των θεμελίων για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά που την διαχωρίζουν από την φιλανθρωπία.
Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη μπορούν να λάβουν  πάμπολλες μορφές  με παρεμβάσεις καθημερινά για την βοήθεια και την παροχή υπηρεσιών σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, στη τρίτη ηλικία, σε παιδιά, σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα ή ομάδες, στην προστασία  και εξωραϊσμό του περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, σε αθλητικές δραστηριότητες, στον πολιτισμό, την οικολογία, με προσπάθεια να αναπτυχθούν και άλλες μορφές κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης  όπως οι συλλογικές κουζίνες, τα ανταλλακτήρια κ.α.

 Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη είναι η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος, δεν σχετίζεται με κέρδος, αμοιβή ή καριέρα, αλλά στοχεύει στην βοήθεια των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε, άσχετα από ηλικία, οικονομική κατάσταση ή μορφωτικό επίπεδο. 


Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη δεν είναι ζήτημα επιβολής. Είναι προσφοράς ψυχής.


Πρώτος στόχος για την ομάδα, σύμφωνα με ανάρτηση της, αποτελεί η "αξιοποίηση του παλιού δημοτικού σχολείου Κόρφου, ένας θαυμάσιος δημοτικός χώρος που με την εθελοντική μας δουλειά μπορεί να καθαριστεί και να αποτελέσει κοινό χώρο για όλους, μικρούς και μεγάλους, σαν τόπος παιχνιδιού, μελέτης, ψυχαγωγίας, δημιουργικής απασχόλησης και ανθρώπινης επικοινωνίας. "