Η Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών Κορίνθου, για τα θεματα : ΔΕΥΑΚ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ - ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ




ΔΕΥΑΚ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ - ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πως βρέθηκε λύση στο θέμα των υπέρογκων χρεώσεων της ΔΕΥΑΚ σε πάνω από 3000 λογαριασμούς στην περιφέρεια του Δήμου. Οι υπέρογκες αυτές χρεώσεις οφείλονται σε καθυστερημένες μετρήσεις με αποτέλεσμα τα κυβικά να περάσουν την ελάχιστη κατανάλωση και να χρεωθούν με αυξημένες τιμές. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους δημότες πως η απόφαση αυτή πάρθηκε ύστερα από δική μας παρέμβαση να συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ. της Εταιρίας Ύδρευσης, με αποτέλεσμα να χρεωθούν όλοι με 0,306 ευρώ/κυβικό και με δική μας επιμονή να βρεθεί η λογιστική λύση στο πρόβλημα για όλους, ανεξάρτητα αν έχουν κάνει ένσταση ή όχι. Τα παραπάνω αποτελούν απόφαση της ΔΕΥΑΚ και περιμένουμε την υλοποίησή της.

Στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΚ για το 2017, θέσαμε το θέμα της αποχέτευσης στο παραλιακό μέτωπο, ιδιαίτερα στον Κορινθιακό, για το οποίο ο Δήμαρχος απάντησε πως υπάρχουν μελέτες και αναζητούμε ως Δήμος χρηματοδότηση, ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε σχεδόν αποκλείσει το έργο. Θέσαμε επίσης το θέμα της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης του πρώην καποδιστριακού Δήμου Άσσου – Λεχαίου για το οποίο μας είπαν πως έχουν προϋπολογιστεί 55.000 ευρώ για υλικά και πως το έργο θα γίνει με αυτεπιστασία, εφόσον δε μπορεί να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Τέλος θέσαμε το θέμα του τριτοβάθμιου καθαρισμού των λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού Κορίνθου – Λουτρακίου ώστε το νερό να είναι χρήσιμο σε αρδεύσεις πολλών περισσότερων ειδών και περιοχών του Δήμου, ενόψει ενός έργου 3 εκ. ευρώ που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Η απάντηση ήταν πως το συγκεκριμένο αποτελεί υποέργο και έχει προβλεφθεί να γίνει.

Για όλα τα παραπάνω η Πρωτοβουλία, μέσα στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ και στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι παρούσα ώστε να ελέγξει την υλοποίηση τους – ιδιαίτερα όσα από αυτά αποτελούν προφορικές απαντήσεις κι όχι αποφάσεις της ΔΕΥΑΚ. Ωστόσο οφείλουμε να αναφέρουμε για άλλη μια φορά πως η παρουσία μας σε όσα νομικά πρόσωπα συμμετέχουμε αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθούμε να είναι ουσιαστική, καταθέτοντας και διαμορφώνοντας προτάσεις , πιέζοντας για εφικτές λύσεις προς όφελος των δημοτών και σε καμία περίπτωση δεν θα μπούμε στις μάχες εντυπώσεων και κραυγών στις οποίες αναλώνονται δημοτική αρχή και μείζονα αντιπολίτευση.

Για το θέμα της Δημοτικής Αγοράς Κορίνθου, το οποίο ήρθε χωρίς εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο , ψηφίσαμε αρνητικά στην πρόταση του Δημάρχου να δοθεί σε ιδιώτη (ίσως με κάποια μορφή ΣΔΙΤ;) ο οποίος θα την ανακατασκευάσει και θα υπενοικιάζει τα καταστήματα. Η πρόχειρη εισήγηση δε μας έλυσε ούτε τις απορίες , ούτε δόθηκε ένα οργανωμένο σχέδιο να μπορούμε να κρίνουμε, παρά μόνο η πρόθεση για «ιδιωτικοποίηση». Δεν κατανοούμε την προχειρότητα και την βιασύνη του θέματος, μετά την χρόνια εγκατάλειψη και τις αλλοπρόσαλλες αλλαγές σχεδίων της Δημοτικής Αρχής.

Η πρότασή μας, ως συνέχεια της πρότασης της Κίνησης Πολιτών η οποία ενεργοποίησε με εκδηλώσεις χιλιάδες συμπολίτες μας για το θέμα αυτό αλλά και της ομάδας ΔΙΟΛΚΟΙ με την εκδήλωση Imagine the city, είναι σταθερή. Η Δημοτική Αγορά πρέπει να διατηρηθεί στο κέντρο της πόλης ως η ψυχή της, να αναδειχθούν αρχιτεκτονικά και δομικά της στοιχεία, να αξιοποιηθεί για τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου και κάποια καταστήματα θα μπορούσαν να διατεθούν στα πλαίσια προώθησης τοπικών προϊόντων. Πάντα υπό την ευθύνη του Δήμου ο οποίος θα μπορούσε, μέσα στα τόσα μικρό-έργα, ανακατασκευές και επισκευές αξίας 100αδων χιλιάδων ευρώ που ψήφισε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017, να είχε εντάξει και την Δημοτική μας Αγορά.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών καταψήφισε την εισήγηση για παράταση της σύμβασης και της παραχώρησης χώρων στην ΜΚΟ που ασκεί Κοινωνική Πολιτική , θεωρώντας απαραίτητο ο Δήμος να αναλάβει την ευθύνη αυτή. Καταψήφισε επίσης την επέκταση Ιχθυοτροφικών μονάδων στην περιοχή του Κόρφου, θεωρώντας , όπως και παλαιότερα σε ομόφωνες αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου, ότι η περιοχή είναι κορεσμένη, με συσσώρευση ρύπων , που δημιουργούν μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή.

Τέλος, για το θέμα των συμβασιούχων που τέθηκε από τους ίδιους στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, θεωρούμε πως το πρόβλημα είναι γενικότερο και αφορά τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας που δημιουργούν τέτοια προβλήματα για τις οποίες θα πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση και την ΚΕΔΕ να βρεθεί λύση ώστε εκεί που υπάρχουν ανάγκες ή οι υπηρεσίες είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κι όχι υπαλλήλων 5μηνης ή 8μηνης διάρκειας, αδιαφορώντας για το μέλλον τους και το μέλλον των οικογενειών τους. Ζητήσαμε από την Δημοτική Αρχή να μην πάρει απορριπτική απόφαση της παράτασης των συμβάσεων για το 2017, αφού δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους (χωρίς βέβαια να δοθεί από την Κυβέρνηση και η ανάλογη χρηματοδότηση) και να εξαντληθεί η δυνατότητα απασχόλησης αυτών αλλά και νέων συμβασιούχων, με δεδομένο τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν , ειδικά στον τομέα της καθαριότητας και ψηφίσαμε την παράταση. Δυστυχώς η πλειοψηφία υπερψήφισε την απόρριψη.

Θεωρούμε υποκριτική και λαϊκίστικη την εξάντληση του θέματος σε αντιμαχία μεταξύ των παρατάξεων, όπως εξελίχθηκε στο Δημ. Συμβούλιο και την προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός τέτοιου ευαίσθητου θέματος που αφορά την επιβίωση συνανθρώπων μας και συμπολιτών μας. Καλούμε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενωμένοι, προσέχοντας αυτούς που τους χαϊδεύουν τις πλάτες για μικροπολιτικούς σκοπούς, ενώ είναι θιασώτες των μνημονίων και των «μεταρρυθμίσεων» της εξαθλίωσης και της ανεργίας.

2 Φεβρουαρίου 2017
Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών